Mitt i Rinkeby

CONTAINER SOM SKA GE RÖST ÅT UNGA

- Jonas Carlsson

Under april står en container på Kista torg. Den står där för den som är ung och vill göra sin röst hörd genom film eller musik.

Organisati­onen Turning Tables Sweden vill ge unga en chans att uttrycka sig genom musik eller film och få självkänsl­a. De har tidigare haft work shoppar i förorter till Södertälje och nu är det dags för Kista torg att få besök.

Mellan den 4 och 27 april, under evenemangs­namnet ”Straight outta Järva”, står en pop-up-container på torget där vem som helst mellan 14 och 20 år gammal kan få komma in och utvecklas inom film eller musik. Alla är välkomna: nybörjare, de som hållit på ett tag med musik, nyanlända och de som redan etablerat sig i svenska samhället.

– Vårt främsta syfte är att ge ungdomar en röst, att de ska kunna sända ett budskap med musik eller film snarare än att de går ut och gör någonting negativt. Vi säger inte åt ungdomarna vad de ska göra. Men vi vill att de ska göra någonting, säger projektled­aren Marc Ephraim, själv musiker ursprungli­gen från Detroit.

Ungdomarna kan få utlopp både för egna känslor och sådant som sker i samhället. Marc Ephraim berättar om ett exempel från Södertälje där några unga tog en filmkamera och intervjuad­e folk som tittade snett på dem.

– Det var ett bra sätt att bryta isen. Det blev lite som att de intervjuad­e varandra, säger Marc Ephraim.

”Vi ger dem verktygen för att göra musik.”

När vi är på plats håller musikerna Paul Adamah och Barbara Chamoun på att hjälpa två 14-åriga pojkar i containern att skapa beats. De kan få hjälp under hela tiden som containern står här och det är planerat att deltagarna ska återkomma i flera omgångar.

– Vi ger dem verktygen för att göra musik. Vi blir deras förlängda arm, förklarar Barbara Chamoun.

Men de som gör film eller musik behöver inte sluta efter att containern försvunnit. Flera deltagare från work shopparna har fortsatt att samarbeta med folk från organisati­onen Turning Tables Sweden efteråt.

– Jag vet folk som åker till Stockholm från Södertälje och gör skivor nu, säger Marc Ephraim.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ??
FOTO: JONAS CARLSSON
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ANSVARIGA. Barbara Chamoun, Marc Ephraim och Paul Adamah.
FOTO: JONAS CARLSSON ANSVARIGA. Barbara Chamoun, Marc Ephraim och Paul Adamah.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden