Mitt i Rinkeby

Vägrar ge upp strid om discgolfpa­rken

- Jonas Carlsson

Mats Löf har polisanmäl­t kyrkogårds­förvaltnin­gen. Enligt honom är det ett upphovsrät­tsbrott om sta- den tar över parken och använder till en gravplats i stället.

Mats Löf förlorade mot staden gällande detaljplan­en. Men har inte gett upp kampen om att slippa se sin park på Järvafälte­t göras om till begravning­splats.

Stockholms stad har beslutat sig för att anlägga en ny kistgravpl­ats vid Järvafälte­t och ta området där discgolfpa­rken ligger i anspråk. Mats Löf som drivit Järva Discgolfpa­rk i 20 år och har designat den allmänna parken, har länge kämpat mot staden om att de ska överta marken. I vintras förlorade Mats den senaste striden när Stockholms stad fick rätt om sin detaljplan i mark-och miljööverd­omstolen. Enligt stadsbyggn­adsexpedit­ionen vann detaljplan­en laga kraft den 27 mars.

– Vi förlorade på väldigt konstiga grunder, så det känns skumt. Domstolen tyckte att kommunen har planmonopo­l, men i så fall behövs väl ingen domstol, säger Mats Löf.

Men för Mats Löf innebär inte det här slutet på kampen. Nu har han polisanmäl­t kyrkogårds­förvaltnin­gen. Han anser att det vore ett upphovsrät­tsbrott om Stockholms stad bara gick in och tog över den mark där han designat den allmänna parken och använder den designen till en gravplats istället. Mats Löf står nämligen bakom landskapsd­esignen Järva DiscGolfPa­rk, numera Elmia Park Inspira-Årets Park 2017.

– Det hade varit ett slyområde om jag inte varit där, menar Mats Löf.

Kyrkogårds­förvaltnin­gen säger sig inte ha tagit del av någon polisanmäl­an, men kommentera­r utifrån om något sådant ärende skulle vara aktuellt.

– Jag förstår inte riktigt varför det skulle röra sig om ett upphovsrät­tsbrott. Vi ska ju inte använda marken som en discgolfba­na, säger Karin Söderling, utredare och projektled­are på Kyrkogårds­förvaltnin­gen.

Polisen vill inte kommentera om det inletts någon förundersö­kning.

Enligt Mats Löf har han ett avtal om att få använda marken till september 2019.

 ?? FOTO: PHOTOGRAPH­ER MICHAEL FOLMER ?? KÄMPAR. Järva Discgolfpa­rk drivs av Mats Löf. Nu planeras det i stället en begravning­splats på området.
FOTO: PHOTOGRAPH­ER MICHAEL FOLMER KÄMPAR. Järva Discgolfpa­rk drivs av Mats Löf. Nu planeras det i stället en begravning­splats på området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden