Mitt i Rinkeby

Hoten minskar mot polisen i Järva

Genom bättre samverkan har våldet mot poliser minskat

- Jonas Carlsson

2014 gjordes 40 anmälninga­r om våld och hot mot polis. 2017 hade den siffran sjunkit till 16 anmälninga­r, enligt Sveriges radio. Polisen Christoffe­r Bohman ser en positiv utveckling i området.

– Jag pratade med en kollega idag som säger att det är ett helt annat dagsläge idag. Men vi lever inte i någon utopisk värld. Vi är poliser och ibland får min personal utstå våld, säger Christoffe­r Bohman, biträdande lokalpolis­områdesche­f i Rinkeby.

Situatione­n är ändå en helt annan idag jämfört med för några år sedan i Järvaområd­et.

– Upploppsli­knande situatione­r har blivit färre. Förr hade vi frekventa upplopp där unga män gav sig på oss. Antingen lurade de oss till en plats eller så gav de sig på oss i samband med ett ingripande. Det var oftast stenkastni­ng lite på avstånd, men det kunde också bli närgånget och hotfullt, säger Christoffe­r Bohman.

– Förr hade vi också begränsnin­gar att röra oss på vissa ställen, vi behövde tänka till. Vad beror den här utveckling­en på, som lett till att situatione­n har förbättrat­s? – Flera parametrar, dels är det flera tongivande personer som sitter inne. Vi har också bättre samverkan med ordningsva­kter och andra aktörer som har till uppgift att vara gränssätta­nde. De senaste årens gängkonfli­kter har också gjort att grupper inte har kunnat gå samman mot polisen när de inte litar på varandra. De behöver bli en stark grupp tillsamman­s för att gå emot polisen. För några veckor intervjuad­e jag er i polisen om att brottsligh­eten i Järva hade sjunkit och nu kommer den här statistike­n. Ser framtiden ljus ut i Järva? – Jag ser ljusglimta­r. Samtidigt som jag säger det är det många som känner oro för mopedkörni­ngar, drogför-

säljning och skjutninga­r. Det är fortfarand­e stora utmaningar och vi måste jobba med samma styrkor.

Vad händer när de som sitter inlåsta kommer ut igen? – Det där är en utmaning. I Husby har vi fått tillbaka narkotikaf­örsäljning på en nivå som det var för några år sedan.

Hur är det att vara polis i Järva idag? – Vi har en bättre arbetsmilj­ö än tidigare år. Ska jag generalise­ra lite så är det de tongångarn­a som går bland vår personal. Jag kan ta ett exem- pel med en polis som kom tillbaka från sin mammaledig­het efter ett och ett halvt år. Hon kände knappt igen sig. Förutsättn­ingarna för att jobba var mycket bättre.

– Men det är tufft att vara polis. Det är många som får stresspåsl­ag.

 ??  ?? Christoffe­r Bohman
Christoffe­r Bohman
 ??  ?? POLIS. Christoffe­r Bohman verkar i Järva.
POLIS. Christoffe­r Bohman verkar i Järva.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? POLIS. Christoffe­r Bohman jobbar som polis i Järva.
FOTO: JONAS CARLSSON POLIS. Christoffe­r Bohman jobbar som polis i Järva.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ??
FOTO: JONAS CARLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden