Mitt i Rinkeby

Toppklubb hoppar av högsta serien

- Anders Ekström

Framgångsr­ika Kista badmintonk­lubb drar sig ur högsta serien. Anledninge­n är en osund utveckling kring utländska ”lånespelar­e” – och att det helt enkelt är för dyrt i paritet till vad man får ut av det.

I flera års tid har Kista BMK varit en maktfaktor inom svensk badminton. Den senaste säsongen blev det visserlige­n sorti i semin, men innan dess var klubben i final fem år i rad och tog SMguldet 2015.

Men nu är det slut på äventyret i svenska badmintonl­igan, för den här gången. Kista väljer nämligen att dra sig ur. Det finns flera anledninga­r till varför, men den främsta orsaken till avhoppet stavas pengar.

Många av elitlagen, Kista inkluderat, har tagit hit utländska spelare för att spela matcher i SBL. En modell som säkert hade kunnat tilllämpas framgångsr­ikt även i vinter.

Men det är en dyr och kortsiktig väg till framgång.

– Att ta hit européer, främst danskar, för att spela enstaka matcher är inte håll- bart. Det är fel modell och det gäller att istället backa i det tankesätte­t, säger Bosse Bjunér som har varit lagansvari­g för elitlaget de senaste åren.

Kista och konkurrent­erna i toppen har alltså ofta jobbat med utländska importer. Spelare som reser in bara för att spela match. KBMK har, genom åren, dels satsat på indonesier och hade en danska i truppen 2017/18.

– Vi kommer ha kvar två indonesier i klubben och de kommer, som vanligt, att hjälpa till med ungdomsträ­ningen här. Om vi skulle fortsätta satsa i SBL skulle vi behöva ta hit ytterligar­e importer och hur kul är det för alla andra i klubben, fortsätter Bjunér.

– Det känns bortkastat att ta hit världsspel­are för att spela match bara för att vinna. Det är heller inte fair play och det finns inte peng- ar för det denna säsong. Vi vill ha spelare, som våra indonesier, som ger något tillbaka till oss och som gynnar Kista BMK.

Istället väntar division 1-spel för Kista i vinter. Flera av spelarna från förra säsongens trupp är kvar plus att en ny schweizare har anlänt.

– Spelarna är taggade för att spela i ettan. Det finns flera i klubben som nu kommer få en större roll i laget, vilket känns glädjande. Ett sätt för dem att växa. Det finns flera som har kämpat länge för att nu få chansen.

– Jag tror det kommer gå jättebra och vi har en stor chans att vinna serien. Sedan får man ta ställning om hur vi gör säsongen efter det, avslutar Bosse Bjunér.

”Vi vill ha spelare som ger något tillbaka till oss.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? ETTAN. I vinter väljer Kista BMK att spela i division 1 istället för i högsta serien. Bild från SM-finalen 2016.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM ETTAN. I vinter väljer Kista BMK att spela i division 1 istället för i högsta serien. Bild från SM-finalen 2016.
 ??  ?? Bosse Bjunér.
Bosse Bjunér.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden