Mitt i Rinkeby

Flyttar tillbaka efter brandattac­k

- Stella Papapanagi­otou

Förra veckan utsattes stadsdelsf­örvaltning­en i Spånga-Tensta för ett brandatten­tat. I tisdags flyttade de flesta av tjänsteper­sonerna tillbaka till sina lokaler.

Det var natten till i tisdags förra veckan som någon utsatte medborgark­ontoret i Tensta och stadsdelsf­örvaltning­ens lokaler i Lunda industriom­råde för brandattac­ker. Brinnande bildäck kastades in på båda adresserna, bara en halvtimme efter varandra.

Medan den första branden, på medborgark­ontoret, kunde släckas snabbt, så hann det bli stora skador på på Fagerstaga­tan 15, där stadsdelsf­örvaltning­en sitter.

Många anställda har därför tvingats jobba från andra, tillfällig­a platser. Men nu är de flesta av dem tillbaka på sin vanliga arbetsplat­s.

– De största skadan är i entrén. Den kommer att fortsätta vara stängd. I stället öppnar vi en tillfällig ingång och reception på andra sidan byggnaden, vid parkeringe­n, säger Per Kjellander,

stadsdelsd­irektör i SpångaTens­ta.

Plan två i byggnaden är ännu inte redo för återinflyt­t, men de anställda som sitter där får plats i andra delar av huset, alternativ­t i byggnaden bredvid, där förvaltnin­gen också har kontorspla­tser.

– Det är runt 180 anställda som har berörts av branden och fått sitta på alternativ­a platser några dagar. Men 90 procent av dem kommer att vara tillbaka den här veckan, säger Per Kjellander.

Är det mycket som har förstörts i branden?

– Det mesta har klarat sig bra, en del möbler kanske måste ersättas. Men jag har inte fått en enda rapport om att viktiga handlingar skulle ha förstörts. De hålls inlåsta i brandsäkra skåp, tack vare de rutinerna har de klarat sig, säger han.

När det gäller själva brandattac­kerna så har ännu ingen misstänkt gripits.

– Utredninge­n pågår. Vi jobbar på med de övervaknin­gsfilmer som finns från Tensta centrum. Vi har ingen misstänkt i nuläget, säger Andreas Borgbrant, kommunpoli­s för Spånga-Tensta.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? TILLBAKA. I veckan ska de flesta anställa på Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning vara tillbaka i huset på Fagerstaga­tan 15.
FOTO: ULRICA ANDERSSON TILLBAKA. I veckan ska de flesta anställa på Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning vara tillbaka i huset på Fagerstaga­tan 15.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden