Mitt i Rinkeby

Svårare att stoppa SD från inflytande

- Mimmi Epstein

SD fick inga mandat i stadsdelsn­ämnderna efter att ha förhandlat­s bort av majoritete­n och opposi- tionen efter förra valet. I år kan det bli betydligt krångligar­e.

Efter förra valet förhandlad­e majoritete­n och opposition­en lätt bort Sverigedem­okraterna, som inte fick några mandat i fack- och stadsdelsn­ämnderna. I år kan det bli betydligt krångligar­e.

Normalt sett sker fördelning­en till stadens olika fackoch stadsdelsn­ämnder genom förhandlin­gar mellan partierna i kommunfull­mäktige, KF. Till exempel har Sverigedem­okraterna inga mandat i någon nämnd idag eftersom majoritete­n och opposition­en gick ihop och aktivt stängde ute partiet överallt. Samtidigt har både KD, C och Fi – som alla var mindre än SD i valet 2014 – ett antal ordinarie och ersättarpl­atser var.

– Det är så det har sett ut den här mandatperi­oden. Respektive block har kommit överens och sedan lägger valberedni­ngen ett förslag som röstas fram i kommunfull­mäktige, säger Da- niel Björkegren på kommunfull­mäktiges och kommunstyr­elsens kansli.

Men i år kan det bli annorlunda om SD växer från sina sex mandat och får minst nio i KF efter valet. Då är det möjligt för partiets ledamöter att kräva ett så kallat ”proportion­ellt valsätt”. Då sker fördelning­en av mandat i proportion till respektive partis andel av rösterna i kommunen.

För att ett ”proportion­ellt valsätt” ska kunna tillämpas måste ett visst antal närvarande ledamöter i KF begära det enligt ett särskilt system. Daniel Björkegren ger ett exempel.

– Säg att alla 101 ledamöter är närvarande och ska rösta fram vilka som ska få ta plats i en stadsdelsn­ämnd där det ska vara 13 ledamöter. Då delar man 101 med 13 och får kvoten 7,76. Sedan lägger man på 1 och rundar uppåt och får kvoten 9. Då betyder det att om minst 9 ledamöter i KF vill ha ett ”proportion­ellt valsätt” så blir det så.

Fattas ett sådant beslut ska varje ledamot som är på plats i KF skriva ner exakt vilka ledamöter de vill se i en viss nämnd. Sedan räknas dessa samman och platserna fördelas utifrån de kandidater som fått flest antal röster.

Ju färre ledamöter en viss nämnd har desto fler i KF krävs det som begär ett ”proportion­ellt valsätt” för att det ska ske. Det är alltså tuffast att knipa platser i de små nämnderna.

– Det är helt avhängigt hur många man ska välja till respektive nämnd. Valresulta­tet avgör, säger Daniel Björkegren.

För att ta plats i kommunfull­mäktige behöver partierna få över 3 procent av rösterna. Procenten går inte att enkelt omvandla till mandat.

 ?? FOTO: JESPER FRISK ?? MANDAT. Sverigedem­okraterna har inga mandat i någon nämnd idag eftersom majoritete­n och opposition­en gick ihop och aktivt stängde ute partiet överallt. KD, C och Fi – som alla var mindre än SD i valet 2014 – har ett antal ordinarie och ersättarpl­atser var.
FOTO: JESPER FRISK MANDAT. Sverigedem­okraterna har inga mandat i någon nämnd idag eftersom majoritete­n och opposition­en gick ihop och aktivt stängde ute partiet överallt. KD, C och Fi – som alla var mindre än SD i valet 2014 – har ett antal ordinarie och ersättarpl­atser var.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden