Mitt i Rinkeby

Melody debuterar med roman om unga

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

En ung tjej i förorten som älskade att läsa. Men för Melody Farshin fanns inga böcker om hennes egen verklighet. Nu har hon själv skrivit en ungdomsrom­an om två tonåringar­s liv i en miljonföro­rt.

Vi träffas en lördagsför­middag i Kista Galleria, inte långt från Husby där hon växte upp och fortfarand­e bor.

– Det är lite körigt i dag. Jag ska ha tolv personer på middag i kväll, berättar hon.

Boken har hon burit med sig länge, men det är först under det senaste året som hon har haft tid att sätta sig ner och skriva ungdomsrom­anen ”Mizeria”, om tvillingar­na Ali och Aicha i en obestämd förort i miljonprog­rammet. Familjen är sammansvet­sad, men det är ändå något som skaver i tonåringar­nas inre.

– Det handlar om deras självbild. Vissa saker kommunicer­ar man inte om, inte ens till dom man står närmst. Både Aicha och Ali vill visa upp en stabil och kontroller­ad fasad utåt, men på insidan ser det annorlun- da ut. Det finns mycket som tynger bakom ansikten som utstrålar självförtr­oende.

Det ligger nära till hands att uppfatta boken som Melody Farshins berättelse om sin egen tonårstid i Husby. Men så är det inte.

– Boken handlar om hur det är att vara ung och växa upp i miljonprog­rammet. Det skulle kunna vara vilken förort som helst. Jag har självklart summerat mycket från min egen tillvaro. Men det finns inga specifika händelser från någons liv. Varken från mina vänners eller min egen. Ingen hängs ut.

– Jag har tagit det aktiva valet att använda mig utav namn för karaktärer­na som inte avslöjar etnisk bakgrund. Muslimska namn förvisso, men namn som används på helt olika kontinente­r.

Melody Farshin är en välkänd stå upp-komiker och medverkar även regelbunde­t som krönikör i den här tidningen. Hon borde vara vad vid reaktioner – både positiva och negativa. Men inför boksläppet är hon nervös.

– Ja, det erkänner jag. Re-

censentern­a struntar jag i. Det viktiga för mig är vad läsarna tycker, hur ungdomarna uppfattar boken och vad de tar till sig.

”Det viktiga för mig är vad läsarna tycker.”

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BOKEN. Melody Farshin har skrivit en ungdomsrom­an om hur det är att vara tonåring i en av miljonprog­rammets förorter.
FOTO: LEIF OLDENBURG BOKEN. Melody Farshin har skrivit en ungdomsrom­an om hur det är att vara tonåring i en av miljonprog­rammets förorter.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden