Mitt i Rinkeby

Guldglädje­n för Henok Goitoms AIK

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

I flera säsonger har AIK legat i toppen – men inte nått ända fram. Men under Henok Goitoms sjätte år i Gnaget fick Husbygrabb­en äntligen lyfta SM-pokalen.

Sedan Henok Goitom återvände till Sverige, efter proffsåren, har laget legat i toppen konstant.

Det blev visserlige­n en fjärdeplat­s 2012, men därefter har svartgult varit sämst trea när Henok varit en del av truppen.

Ifjol blev det en hedrande andraplats, men 2018 var det så dags att nå ända fram. AIK har varit i ”pole position” hela året men de bjöd in IFK Norrköping mot slutet. Till sist var dock Gnaget starkare och kunde säkra guldet med 1–0 i Kalmar. Gillar AIK:s förortstän­k

Henok har spelat med i samtliga matcher och gjort tolv mål för guldlaget.

– Det här är största ögonblicke­t i min karriär, det är första titeln som senior och att få göra det i AIK som kapten... det är flera detaljer på samma gång, säger Henok till Aftonblade­t.

Att få vinna det efterlängt­ade guldet var stort för 34-åriga Goitom. Han slår även ett slag för förorten, som han kämpat så mycket för i karriären.

– Erik Niva sa till mig att jag blir den första med afrikanskt ursprung att ta upp bucklan, också att jag är från förorten. Vi bevisar att vi kan mer än bara dribbla och inte ha fokus på matchbilde­n. Vi kan göra mycket saker för förorten och jag tycker att AIK har gjort en rejäl satsning på förorten, säger han och fortsätter:

– Vi är många från blå linjen, några från röda. Alla våra kids därute känner att fast man har massa spelare från förorten i samma lag kan man gå hela vägen. Det har vi visat i dag. Även Bilal vann guld

I guldtruppe­n fanns även Bilal Hussein från Hjulsta. Han har dock bara spelat en match (inhopp) och kommer inte att få en medalj.

Men han har suttit en hel del på bänken, bland annat i förra helgens guldmatch mot Kalmar FF.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLA SKÖLD ?? FÖRSTA. AIK:s guld var Henoks första på seniornivå.
FOTO: OLA SKÖLD FÖRSTA. AIK:s guld var Henoks första på seniornivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden