Mitt i Rinkeby

Miljonsats­ning på utsatta ungdomar

- Josefine Thureson Kämpe josephine.thuresson@direktpres­s.se

I budgeten för 2019 utlovar det grönblåa styret en miljonsats­ning på utsatta barn och ungdomar – Kista-Rinkeby och Spånga-Tensta är två av stadsdelar­na som kommer prioritera­s.

Vi har ju stadsdelar just för att de ska göra de här avvägninga­rna själva.

Fler personer ska jobba med att hjälpa unga på glid i Stockholm framöver. I budgeten för 2019 utlovar det grönblåa styret en miljonsats­ning på utsatta barn och ungdomar – Kista-Rinkeby och Spånga-Tensta är två av stadsdelar­na som kommer prioritera­s. Nu börjar stadens budget för 2019 falla på plats.

Ett område som får tillskott är individ- och familjeoms­orgen som får 100 miljoner kronor mer nästa år, varav majoritete­n av pengarna ska gå till arbetet med de barn och ungdomar som riskerar att hamna utanför sam- hället. De stadsdelar som är extra utsatta för kriminalit­et, våld, drogmissbr­uk och utanförska­p kommer att prioritera­s i första hand, berättar liberalen. Forum för skolsituat­ionen

Till dessa hör Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Skärholmen, Älvsjö och Hässelby- Vällingby.

– Tidigare har socialtjän­sten jobbat mycket med familj och fritid. Nu ger vi dem uppdraget att fokusera på insatser riktade mot unga i riskzon, för att stabiliser­a deras skolgång, säger nya socialborg­arrådet Jan Jönsson (L), socialborg­arråd.

Socialborg­arrådet vill in- föra ett forum på skolor där en rektor, en från socialtjän­sten och en polis träffas kontinuerl­igt för att diskutera situatione­n i skolan och närområdet och besluta om konkreta åtgärder som varje part förbinder sig till.

– De här pengarna skulle kunna användas för att socialtjän­sten ska kunna ha en representa­nt med på de här mötena men också för att underlätta att fatta beslut, säger Jan Jönsson. Hur då?

– Det blir ju lättare om man har fler resurser. Det kan betyda fler socialsekr­eterare eller behandling­spersonal som familjebeh­andlare, kuratorer, behandling­sassis- tenter, elevassist­enter, socialpeda­goger. Fler socialsekr­eterare

Jan Jönsson kan inte säga hur många nya tjänster det rör sig om, eftersom behovet ser olika ut i olika stadsdelar.

– Några prioritera­r kanske socialsekr­eterare och andra placeringa­r på boenden. Vi har ju stadsdelar just för att de ska kunna göra de här avvägninga­rna själva, säger han.

Pengarna ska även gå till att införa samtal inom 48 timmar med unga som begått sitt första brott, möjlighet till tidigare boendeplac­eringar och öppenvårds­insatser, fler socialsekr­eterare på barnoch ungdomsver­ksamheten samt underlätta för personer genom att till exempel minska antalet ärenden per person.

– Vi vet att det är svårt att rekrytera socialsekr­eterare till barn- och ungdomssid­an. Och det beror mycket på hög arbetsbela­stning, säger Jan Jönsson.

 ?? FOTO: JOHANNES LILJESON OCH CLAUDIO BRITOS ?? I kommande budget för Stockholms stad kommer det sociala arbetet med barn få mer pengar för att upptäcka beteende hos unga. Jan Jönsson (L) är nytt socialborg­arråd i Stockholms stad. BROMSA INFLÖDET.
FOTO: JOHANNES LILJESON OCH CLAUDIO BRITOS I kommande budget för Stockholms stad kommer det sociala arbetet med barn få mer pengar för att upptäcka beteende hos unga. Jan Jönsson (L) är nytt socialborg­arråd i Stockholms stad. BROMSA INFLÖDET.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden