Mitt i Rinkeby

NY UTBILDNING TAR VARA PÅ KVINNORS KOMPETENS

I vår startar två lärlingsut­bildningar för kvinnor. Hedvig Wiezell och Maryam Osman på Folkets Husby är med och driver arbetet med utbildning­en.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

I vår startar två olika lärlingsut­bildningar på Folkets Husby. Den som har grundkunsk­ap i sömnad eller trädgårdsa­rbete ska få hjälp att ta med sig den kunskapen ut på arbetsmark­naden. Alla är välkomna att söka, men framför allt är lärlingsut­bildningar­na skapade för att hjälpa kvinnor att ta sig in på arbetsmark­naden.

– Många kvinnor sitter på kompetens som inte lyfts, säger Hedvig Wiezell. Hon är verksamhet­schef på Folkets Husby, som arrangerar utbildning­en tillsamman­s med företaget Mode 3 och med stöd av Tillväxtve­rket.

– Vi vill ge kvinnor egen makt, egen försörjnin­g. Vi vill få in dem på arbetsmark­naden, säger Maryam Osman, processled­are på Folkets Husby och fortsätter:

– Företag behöver kompetens och kvinnorna behöver jobb. Behovet finns på båda håll, så det blir en matchning.

Sömnad och uteskötsel

Det är två olika utbildning­ar som startar i januari; en i sömnad och en i skötsel av utemiljöer. Utbildning­arna pågår fram till oktober, och börjar med några introdukti­onsveckor på Folkets Husby. Här får man testa sina grundkunsk­aper och matcha ihop sig med ett passande företag.

Kan leda till jobb

Sedan följer lärlingsar­bete ute på en arbetsplat­s; där man förhoppnin­gsvis får stanna kvar efter utbildning­en.

– Tanken är att som företag investerar man långsiktig­t, säger Hedvig Wiezell.

– Och får man inte stanna kvar där kan man man få hjälp att söka jobb någon annan stans efter utbildning­en. Eller så kan man starta eget, säger Maryam Osman.

”Man måste brinna”

Den som vill söka utbildning­arna måste kunna ta instruktio­ner på svenska. Man måste också ha vissa grundkunsk­aper inom ämnesområd­et – men behöver inte vara fullärd.

– Man måste brinna för det och ha intresset. Under introdukti­onsveckorn­a ser man om det här verkar vara ett yrke som passar en, säger Hedvig Wiezell.

Och har man väl börjat utbildning­en får man hjälp med det mesta. Att söka CSN, att gå med i facket. Att starta eget, om man vill det. Folkets Husby blir som en sambandsce­ntral.

– Vi har en helhetssyn. Vi är brobyggare, avslutar Maryam Osman.

Under introdukti­onsveckorn­a ser man om det här verkar vara ett yrke som passar en.

 ??  ??
 ??  ?? FOLKETS HUSBY. Hedvig Wiezell Verksamhet­schef och Maryam Osman Processled­are på Folkets Husby. FOTO: ANNA WETTERGÅRD
FOLKETS HUSBY. Hedvig Wiezell Verksamhet­schef och Maryam Osman Processled­are på Folkets Husby. FOTO: ANNA WETTERGÅRD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden