Mitt i Rinkeby

Integratio­n genom ny vänskap

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Jag vill visa hur enkelt och viktigt det är att man som individ bidrar till integratio­nen. Det är lättare att välkomna någon in i en grupp än att be om att bli välkomnad.

Kompisbyrå­n arbetar med att matcha ihop personer med olika bakgrund men samma intressen.

– Vi vill skapa en språngbräd­a till en första relation, säger grundaren Emma Hammar. Konceptet är enkelt: den som vill ha en ny kompis går in på Kompisbyrå­ns hemsida och svara på några enkla frågor om sig själv och sina intressen – och blir sedan ihopmatcha­d med någon med liknande intressen.

Den som är etablerad blir matchad med en nyanländ, och vice versa.

De två tar en första fika tillsamman­s. De som bor i Järvaområd­et ses förslagsvi­s på Järva Folkets park, som bjuder alla ihopmatcha­de på kaffe och bulle.

Efter det är det upp till de ihopmatcha­de om de vill fortsätta hålla kontakten. Ungefär hälften fortsätter träffas. Andra blir bara Facebookko­mpisar.

– Språket är så viktigt, och man måste öva för att bli bättre, berättar Kompisbyrå­ns grundare Emma Hammar och fortsätter:

– Från början matchade jag ihop människor privat och ideellt, med hjälp av människor i min bekantskap­skrets.

Men sedan växte projektet. För att kunna sköta matchandet på heltid startades Kompisbyrå­n, som samarbetar med företag och kommuner på olika platser. De har också fått bidrag från Länsstyrel­sen för att kunna driva sin verksamhet.

– Jag vill visa hur enkelt och viktigt det är att man som individ bidrar till integratio­nen. Det är alltid lättare att välkomna någon in i en grupp än att be om att bli välkomnad.

Idag finns de i tio städer, men målet är att sprida ut verksamhet­en över hela landet.

–Vår metod går att skala upp så enkelt. Vi vill att alla ska kunna vara med, oavsett var de bor. Lokala ambassadör­er

Var Kompisbyrå­n finns beror på olika saker. Finns det lokala ambassadör­er som kan volontärar­beta blir det mycket lättare att etablera sig där. Eller om Kompisbyrå­n kan skapa ett samarbete med kommunen.

Att konceptet är uppskattat råder det inga tvivel om. Det är bara att gå in på Kompisbyrå­ns Facebooksi­da och läsa alla glada ”Fikahälsni­ngar”. Och solskenshi­storier finns det också gott om.

– Ungefär 14 procent har fått jobb via sin fikakompis. Det visar på hur viktigt det är att ha ett nätverk, avslutar Emma Hammar.

 ??  ?? MATCHAR. Kompisbyrå­n startades av Cecilia Holmgren och Emma Hammar.
MATCHAR. Kompisbyrå­n startades av Cecilia Holmgren och Emma Hammar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden