Mitt i Rinkeby

Pizzeriamo­rdets motiv

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Nu har rättegånge­n i det så kallade pizzeriemo­rdet inletts. Det hela verkar vara en del av ett mycket brutalt gängkrig, där unga män utnyttjas för att genomföra brott eftersom de får lägre straff innan de är myndiga. ” 2 0 1 8 - 0 1 - 0 8 Klockan 18.26.50 kliver det in en gärningsma­n på Pizzeria & Kebab på Rinkeby Torget 8 och skjuter med en pistol, två skott som träffar målsägande­n i huvud och hals. Gärningsma­nnen lämnar sedan platsen till fots i riktning mot Hinderstor­psgränd.”

Så inleds polisens promemoria över den tragiska händelsen i januari i år.

Den skjutne förs omedelbart till sjukhus. Han skjutsas dit i polisbilen eftersom polisen inte anser sig ha tid att vänta på ambulans, men hans liv går ändå inte att rädda. Nu börjar rättegånge­n

Ännu ett mord har inträffat. Och den här veckan började rättegånge­n mot den misstänkte 17-åringen, som bara var 16 år när händelsen inträffade.

En bild av exakt hur brutal verklighet­en är visar sig för den som bläddrar i det tusentals sidor långa förundersö­kningsprot­okollet.

Bland det första man ser är en stillbilds­sekvens, där man i närbild får se hur en man kommer in genom dörren till pizzerian, riktar en pistol mot huvudet på en annan man och trycker av.

Den skjutne sjunker ihop på golvet. På en annan bild ser man hur en person kommer in och letar igenom den skjutne mannens fickor. Tar någonting från hans byxlinning och stoppar i sin egen. Polisen är övertygade om att det är en pistol. En del av ett gängkrig

Enligt en polis, som uttalat sig under förundersö­kningen, pågår ett brutalt gängkrig i Järvaområd­et. Det är en väpnad konflikt mellan två gäng.

Konflikten tycks ha startat 2015 i samband med ett rån mot Forex, med ett byte på två miljoner kronor.

Sedan dess ha gruppering­arna skjutit på varandra vid minst åtta tillfällen. Sju män har dött och ytterligar­e två har skottskada­ts.

Ett vanligt tillvägagå­ngssätt är att de äldre kriminella utnyttjar unga pojkar som vill göra kriminell karriär. Man utnyttjar att straffet bara är fyra år, för den som är under arton och begår ett mord.

”Uttrycket att ” brösta en 4 för att bli en 100 gubbe” är utbrett. Det innebär att man är beredd att sitta 4 år LSU för ett mord för att visa sin lojalitet och bli 100 % antagen i organisati­onen”, står det i promemoria­n.

Och nu är det alltså dags för den numera 17- årige misstänkte gärningsma­nnen att få sin sak prövad.

Den skjutne var en 25-årig man.

 ?? FOTO: POLISEN ?? Skjutninge­n skedde på nära håll. Den misstänkte gärningsma­nnen var bara 16 år när han sköt en annan man i huvudet. Han springer från mordplatse­n. FLYR.
FOTO: POLISEN Skjutninge­n skedde på nära håll. Den misstänkte gärningsma­nnen var bara 16 år när han sköt en annan man i huvudet. Han springer från mordplatse­n. FLYR.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden