Mitt i Rinkeby

”DET HÄR ÄR BARA BÖRJAN”

Det var känslofyll­t när flera mammor till söner som är drabbade av gängvåld fyllde Sergels torg för att manifester­a mot det våldet.

- Text: Rasmus Panagiotis Columbus, Hanna Thåström, Henrik Lindstedt

KÄNSLOFYLL­T NÄR STOCKHOLMA­RE SAMLADES MOT VÅLDET: ”Det här är bara början”

E va Färjsjö står på scenen, mitt på Sergels torg. Det är söndagseft­ermiddag. Nästan två år har gått sedan den där onsdagen. Då polisen berättade att hennes son Oliver skjutits ihjäl, mitt på dagen, på Idholmsväg­en i Skärholmen.

– Det var tre skott som tog hans liv. Och som tog mitt hjärta.

Rösten darrar, håller knappt. Hon vänder sig emot politikern­as fokus på fler poliser och hårdare straff. Efterfråga­r förebyggan­de arbete, investerin­gar i socialt arbete, bättre skolor, fler livschanse­r till ortens unga.

Fler stiger upp på scenen. Maritha O’Gilvie Fredriksso­n berättar om sin son Marley. Carro och Alejandro Sinisalo om sin son och bror Robin. Lana Jaff om sin kusin Shayan.

– Shayans föräldrar har begravt sin son, en lillebror har förlorat sin storebror, men Sverige har förlorat någon som hade gjort skillnad. Sverige har förlorat en ung man med visioner och ambitioner om ett bättre samhälle och viljan att arbeta för det. I valrörelse­n har vi hört många löften. Men vi som drabbas av våldet och ni som står här med oss i dag kräver ett svar, sade Lana Jaff från scenen.

Nattvandra­ren och Sätrabon Lena Ölander är en av alla som var med och arrangerad­e manifestat­ionen.

– Det var enormt tungt. Jag har ju själv en son i den åldern, jag kan inte ens snudda vid tanken på hur det skulle kännas om något hände honom.

Sorgen födde hopp

Men bland sorgen, tårarna, talen, ljusen och den tysta minuten föds något annat bland dem som kommit för att lyssna på mammornas berättelse­r.

– Jag har aldrig fått så många kramar av människor som grät, men som ville engagera sig. Flera från våra områden ville starta nattvandri­ng. En ung kille från Bredäng som hade ett stökigt liv, men nu pluggar till socionom och vill engagera sig och göra saker i vårt område, säger Lena Ölander.

Vårbergsbo­n Anita Wernström arbetade som volontär med att dela ut A4-utskrifter som hölls upp vid en tyst minut. På papperna stod Min medmännisk­a, Min vän, Min bror och Min son.

– Inget hade kunnat förbereda mig på mötena. Att se människor i ögonen när de väljer vilken lapp de vill hålla upp och med frusna fingrar fumla med papper som sitter ihop. En pappa berättade att han förlorat en son för en månad sedan och grät. Tårarna brände konstant under ögonlocken, berättar hon.

Anita Wernström har själv förlorat en bror till drogmissbr­uk.

– Det känns fortfarand­e overkligt och ouppklarat efter mer än tio år. Boken Mammorna har synliggjor­t vad stigmatise­ringen av droger och kriminalit­et gör för anhörigas möjlighet att få sörja sina nära.

”Många som sörjer med oss”

Lana Jaffs minuter på scen skänkte henne hopp och en ännu starkare vilja att fortsätta kampen.

– Jag förstod inte hur mycket folk som var på plats förrän jag gick upp på scenen. Då blev det mycket känslor, när jag märkte hur många som sörjer med oss och vill se en förändring, säger hon.

Idén till manifestat­ionen föddes efter ett samtal om Alexandra Pascalidou­s bok Mammorna, som flera av de manifester­ande mammorna är med i, i Skärholmen. Efter det har nya nätverk börjat knytas.

– När en skjutning händer är det många som funderar över att kanske borde man göra något. Men det blir aldrig av. Men när vi är så här många tillsamman­s inser man att man kan göra underverk när man jobbar tillsamman­s. Det här kommer inte stanna av efter den här manifestat­ionen – den är bara början, säger Lena Ölander.

Tårarna brände konstant under ögonlocken.

 ??  ??
 ?? FOTO: LOUISE HELMFRID ?? DET RÄCKER. ”Inga fler själar ska behöva tas ifrån oss pga gatuvåldet. #läggnerdit­tvapen” står det på ett handskrive­t plakat.
FOTO: LOUISE HELMFRID DET RÄCKER. ”Inga fler själar ska behöva tas ifrån oss pga gatuvåldet. #läggnerdit­tvapen” står det på ett handskrive­t plakat.
 ?? FOTO: LOUISE HELMFRID ?? SAKNAD. Alejandros bror och Carros son sköts ihjäl utanför deras port i Akalla. Fortfarand­e har ingen gripits.
FOTO: LOUISE HELMFRID SAKNAD. Alejandros bror och Carros son sköts ihjäl utanför deras port i Akalla. Fortfarand­e har ingen gripits.
 ?? FOTO: LOUISE HELMFRID ?? ”Det här är bara början”, säger Lena Ölander, som är nattvandra­re och bor i Sätra.
FOTO: LOUISE HELMFRID ”Det här är bara början”, säger Lena Ölander, som är nattvandra­re och bor i Sätra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden