Mitt i Rinkeby

Förorten mot våld vinnare av Abdi-priset

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

2018 års Abdipris tilldelas föreningen Förorten mot våld. De får det för sitt arbete mot det dödliga våldet i socioekono­miskt utsatta områden.

Abdipriset delas ut till minne av vänsterpar­tisten och ungvänstra­ren Abdirahim ”Abdi” Hassan som sköts till döds i Somalia 2013.

Årets vinnare är Förorten mot våld och Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt delade i veckan ut priset i Husby, där Abdirahim Hassan bodde och verkade.

Så här skrev Förorten mot våld på sociala medier om priset:

”Stort tack till Vänsterpar­tiet för att ni uppmärksam­mar vårt arbete. Det är en stor ära att ta emot detta pris, framförall­t då det är stiftat i en av våra talesperso­ners brors namn. Ni har länge visat att ni stått bakom vårt arbete och fört dialog med oss och andra i civilsamhä­llet i de områden som drabbats av det dödliga våldet. Vi hoppas att även andra partier väljer att engagera sig i frågan såsom ni gjort.

Slutligen vill vi uppmärk- samma alla er som varje dag engagerar er i frågan om det dödliga våldet på olika sätt, i och utanför FMV - det här priset är även ert”.

”Förändra områden”

Så här löd motivering­en:

”Förorten mot våld har i praktisk handling tagit tag i allt från diskussion­er om manlighet och våld till att se till att fler använder sin rösträtt. De har granskat de politiska partiernas förslag, jämfört dem med forskninge­n och visat på långsiktig­a lösningar. I hela det arbetet har de konsekvent utgått från människor istället för rubriker.

Abdirahim Hassan arbetade för att vi tillsamman­s skulle ta tag i de områden vi lever i och förändra dem, att framtiden skulle bestämmas av oss alla.

Förorten mot våld praktisera­r precis det. Det är en organisati­on som lägger grunden för en framtid där det är självklart att utveckling­en där vi bor styrs av oss själva.

Vi hoppas att Abdi-priset 2018 ska vara en inspiratio­n och ett stöd i det arbetet.”

 ??  ??
 ?? FOTO: FÖRORTEN MOT VÅLD ?? VINNARE. Årets vinnare av Abdipriset är Förorten mot våld. Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt delade i veckan ut priset i Husby.
FOTO: FÖRORTEN MOT VÅLD VINNARE. Årets vinnare av Abdipriset är Förorten mot våld. Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt delade i veckan ut priset i Husby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden