Mitt i Rinkeby

150 bostäder byggs på Ica-butik

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Inom några år får Akalla 150 nya lägenheter, precis vid tunnelbana­n. Om allt går som planerat byggs det fyra hus, med garage och handel i bottenplan, på tomten där det idag ligger en Icabutik.

I veckan fattade Stockholms Exploateri­ngsnämnd beslut att anvisa mark till företaget SSM, med dotterbola­get Akalla centrumfas­tigheter AB, för att de ska bygga bostäder där.

Tomten som ska bebyg- gas ligger precis intill Akalla tunnelbane­station, och idag finns där bland annat en Icabutik och en parkerings­plats. Här vill man bygga fyra huskroppar med 150 bostäder plus lokaler i bottenvåni­ngen; lokaler som framför allt ska ligga i riktning mot Sibeliusgå­ngen och Akalla torg.

För staden blir projektet billigt. Det enda de behöver göra är att bygga om en lokalgata mellan Mariehamsg­atan och Sibeliusgå­ngen – resten gör byggföreta­get.

Men innan man kan börja bygga måste staden göra om detaljplan­en för området. Idag är marken avsedd för kommersiel­lt ändamål, och detaljplan­en måste göras om för att tillåta bostäder. Det arbetet beräknas ta 18 månader. Byggstart blir efter det, år 2021, och första inflyttnin­g 2022 eller 2023.

I närheten av det planerade bygget finns en förskola. Men, skriver staden i sitt tjänsteutl­åtande, man kommer att ta med barns behov av säkra skolvägar i planen för det nya bygget.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BEBYGGS. Precis intill Akalla tunnelbane­station planeras det att byggas 150 nya lägenheter.
FOTO: MOSTPHOTOS BEBYGGS. Precis intill Akalla tunnelbane­station planeras det att byggas 150 nya lägenheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden