Mitt i Rinkeby

Nytt ljus över mörkt stråk

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det finns ju många kulturaktö­rer längs vägen: Husby gård till exempel. Och så öppnar ju snart Kulturskol­an i den andra änden.

Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning vill rusta upp stråket från Husby centrum till Husby gård, och bjuder in medborgarn­a att komma med förslag på hur det ska se ut. Förra helgen kickstarta­des projektet på ljusfesten i Husby.

– Ursprunget till projektet var tankar från Husbyborna själva. Vi lyssnade på dem i bland annat en enkätunder­sökning från förra året. Det säger Katharina Holmqvist, landskapsa­rkitekt och projektled­are på Stockholm stad.

Hon berättar att staden hörsammade Husbyborna tankar om att stråket från Husby centrum till Husby gård behöver rustas upp – inte minst som en trygghetss­atsning.

– Det är många som rör sig där. Det finns en stor fördel i att göra gångvägen och dess omgivning både tryggare och vackrare.

Tar hjälp av invånarna

Och nu vill de fortsätta att ta hjälp av invånarna, när den nya planen för området ska skissas upp. I ett antal dialogmöte­n vill man få idéer, tan- kar och inspiratio­n. Dessutom tar man hjälp av aktörer som biblioteke­t, Fryshuset, Husby gård och Husby kulturkvar­ter.

Kickstart på ljusfesten

Projektet kickstarta­des förra helgen under ljusfesten som anordnades av Husby kulturkvar­ter.

– Det var ett perfekt tillfälle för oss att uppmärksam­ma vårt projekt och testa lite belysnings­idéer. Vi lyste upp några träd, gjorde stora silu- etter på en fasad. Det var fint och stämningsf­ullt.

Men projektet handlar inte bara om belysning. Det härstammar från Stockholms stads satsning på ”Grönare Stockholm”, och handlar också mycket om att uppmärksam­ma det grönområde som finns längs stråket. Man vill skapa ett kulturstrå­k i grönskan.

– Vi vill uppmärksam­ma konst och ge den en plattform utomhus. Det finns ju många kulturaktö­rer längs vägen: Husby gård till exempel. Och så öppnar ju snart Kulturskol­an i den andra änden av stråket.

Nu inleds alltså programarb­etet med kulturstrå­ket, med tre stycken dialogmöte­n. Sedan fortsätter det arbetet i totalt ett år. Under 2020 hoppas Katharina Holmqvist att man kan börja bygga.

– Vi vet ännu inte vad det kan bli. En scen kanske där konst kan skapas allt eftersom; eller fast konst längs vägen. Vi vill skapa mycket aktivitete­r och upplever längs med stråket. Det ska vara fokus på barn och unga, men alla ska få plats.

 ?? FOTO: JOHAN BJÄRNSTRÖM/NYRÉNS ?? LJUSFEST. Förra helgen kickstarta­des projektet med Husby kulturstrå­k på ljusfesten i Husby. Man testade bland annat lite olika belysnings­idéer.
FOTO: JOHAN BJÄRNSTRÖM/NYRÉNS LJUSFEST. Förra helgen kickstarta­des projektet med Husby kulturstrå­k på ljusfesten i Husby. Man testade bland annat lite olika belysnings­idéer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden