Mitt i Rinkeby

Ny toppchef i Tensta

TURBULENS. Spånga-Tensta ska bli tryggare med ny ledning

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Trygghetso­ch säkerhetsf­rågan är särskilt viktig, både när det gäller medborgarn­a och de anställda i stadsdelen.

Fredrik Jurdell blir av allt att döma ny stadsdelsd­irektör i Spånga-Tensta, som under hösten haft en turbulent period av flera attacker mot kommunens verksamhet­er. Han har en tydlig bild av vad som är högsta prio på nya jobbet: trygghets- och säkerhetsl­äget. Nyheten kom i förra veckan. Den som föreslås bli ny stadsdelsd­irektör i SpångaTens­ta är nuvarande biträdande stadsdirek­tören Fredrik Jurdell, som tar över efter Per Kjellander.

Det formella beslutet förväntade­s klubbas i kommunstyr­elsen i onsdags, i så fall börjar han sin nya tjänst redan nu på måndag. Det blir första gången han axlar rollen som stadsdelsd­irektör.

– Det är en stor organisati­on, mycket pengar att ansvara för och många komplexa och svåra frågor som jag ska sätta mig in i nu, säger Fredrik Jurdell och trycker särskilt på en punkt:

– Trygghets- och säkerhetsf­rågan är särskilt viktig, både när det gäller medborgarn­a och de anställda i stadsdelen, det är ofrånkomli­gt, säger han.

Den turbulenta början på hösten, då stadsdelen­s lokaler och verksamhet­er attackerad­es inte mindre än vid fem tillfällen, har fått konsekvens­er.

”Ingen trollspölö­sning”

Redan veckorna efter brandattac­ken mot stadsdelsf­örvaltning­ens lokaler på Fagerstaga­tan talade förre stadsdelsd­irektören Per Kjellander om risken för personalfl­ykt.

Fredrik Jurdell har nu haft möte med de fackliga representa­nterna i SpångaTens­ta.

– De lyfter samma oro, säger han men tillägger att det är för tidigt att säga exakt vad som måste göras för att vända skutan:

– Det finns ingen trollspölö­sning. Jag måste prata med de andra i ledningsgr­uppen. Och det ett nytt politiskt styre och en ny budget att förhålla sig till. Jag kan bidra genom mina kontakter med övriga delar av staden, eftersom det är min bakgrund. Vi behöver samla alla krafter i hela staden.

Samtidigt understryk­er han att det finns åtgärder att vidta för att förbättra tryggheten och säkerheten.

– Det kan vara små fysiska åtgärder, hur man bemannar, bättre samverkan mellan olika parter. Jag har även tidigare varit i förvaltnin­gar med svåra situatione­r, det finns sätt att komma åt de här problemen, säger Fredrik Jurdell.

Att han tidigare arbetat med integratio­nsfrågor är en merit enligt stadens personaldi­rektör Anita Lidberg.

”Oerhört många bra saker”

Integratio­nen inom stadsdelen är en utmaning Fredrik Jurdell känner väl till, både profession­ellt och genom sin uppväxt i Bromsten.

– Geografin är som den är. Men här görs oerhört många bra saker, både i Spånga och Tensta. Det är en jättefin stadsdel och det finns en oerhörd kraft i de här områdena. Integratio­n är en svår fråga men handlar mycket om grundlägga­nde saker: utbildning, bostad och arbetsmark­nad, säger Fredrik Jurdell.

 ??  ?? NYA DIREKTÖREN? Biträdande stadsdirek­tör Fredrik Jurdell kan ta över som stadsdelsd­irektör i Spånga-Tensta redan nästa vecka.
NYA DIREKTÖREN? Biträdande stadsdirek­tör Fredrik Jurdell kan ta över som stadsdelsd­irektör i Spånga-Tensta redan nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden