Mitt i Rinkeby

Nobelstämn­ing när Condé besökte Rinkeby

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Folkligt, festligt och fullsatt – i måndags var det rena nobelstämn­ingen på Rinkebybib­lioteket. Äntligen fick eleverna på Rinkebysko­lan träffa 81-åriga Maryse Condé, den nya akademins internatio­nella litteratur­pristagare, vars författars­kap de jobbat med hela hösten. – Det var nervöst och det pirrade i magen innan vi skulle framträda. Det är så roligt att visa upp Rinkeby och vad vi gjort, berättar Evin Köylüoglu, 14, en av de elever på Rinkebysko­lan som jobbat med Maryse Condés författars­kap.

– Hon skriver om kolonialis­m, rasism, klass och kön, ämnen som är så aktuella i dag.

När det stod klart att det inte skulle bli något Nobelpris i litteratur, bildades den nya akademien i syfte att dela ut ett litteratur­pris. En av initiativt­agarna var Alexandra Pascalidou, själv från Rinkeby, som var på plats i biblioteke­t för att hylla Maryse Condé från Guadeloupe.

–Den nya akademien är en dröm som förverklig­ats. Vi har skapat ett internatio­nellt pris och att nu Maryse Condé kommer till Rinkeby är helt fantastisk­t för alla elever, säger hon.

Välkommen på arabiska

Evin, Ionut och Emirhan är tre av 20-talet elever som har läst, illustrera­t och arbetat främst med Maryse Condés självbiogr­afi ”Livet utan masker”. Resultatet fick hon på Rinkebybib­lioteket.

Eleverna hälsade pristagare­n välkommen på alla de språk som talas på Rinkebysko­lan – som grekiska, rumänska, arabiska och franska. Därefter lästes dikter och en resumé om hennes liv.

Pristagare­n fick också, likt ”vanliga” Nobelprist­agare, njuta av ett traditione­llt svenskt luciatåg med elever från Askebyskol­an under ledning av Rolando Pomo.

Vände svår situation

Gunilla Lundgren, som jobbat med Nobelprist­agare i Rinkeby i 30 år, var också nöjd med att det blev ett litteratur­pris i år.

– Alexandra Pascalidou gjorde något jättebra när hon vände en svår situation till något positivt, säger hon.

Eleverna från Rinkebysko­lan fick även en chans att prata med Maryse Condé. En av dem var Ionut Ionesco, 14.

– Jag sa till henne att jag tyckte det var fint att få träffa henne. Det var både kul och coolt, säger han.

Den 81-åriga pristagare­n är på en snabbvisit i Sverige med sin make och översättar­e, Richard Philcox.

– Det är en stor lycka för mig att att få det här priset, och jag tar emot det med stor stolthet, säger Maryse Condé till Vi i Rinkeby.

Vad tycker du om Sverige?

– Jag har tyvärr inte sett så mycket av landet, men folk här är mycket öppna, toleranta och vänliga.

 ??  ??
 ??  ?? DEN NYA AKADEMIEN. Alexandra Pascalidou, själv från Rinkeby, tog initiativ till den nya akademien som delat ut ett alternativ­t nobelpris i litteratur i år. Ionut Ionesco, 14, går på Rinkebysko­lan och har varit med och jobbat med Maryse Condés författars­kap.
DEN NYA AKADEMIEN. Alexandra Pascalidou, själv från Rinkeby, tog initiativ till den nya akademien som delat ut ett alternativ­t nobelpris i litteratur i år. Ionut Ionesco, 14, går på Rinkebysko­lan och har varit med och jobbat med Maryse Condés författars­kap.
 ??  ?? RINKEBYBIB­LIOTEKET. Evin Köyluoglu och Duha Ali, 14, från Rinkebysko­lan har varit med och jobbat med Maryse Condés författars­kap.
RINKEBYBIB­LIOTEKET. Evin Köyluoglu och Duha Ali, 14, från Rinkebysko­lan har varit med och jobbat med Maryse Condés författars­kap.
 ??  ?? NOBELSTÄMN­ING. Det var hög stämning i Rinkebybib­lioteket när litteratur­pristagare­n Maryse Condé gjorde entré.
NOBELSTÄMN­ING. Det var hög stämning i Rinkebybib­lioteket när litteratur­pristagare­n Maryse Condé gjorde entré.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden