Mitt i Rinkeby

ÖVNINGAR FÖR UNGA OCH BLÅLJUSPER­SONAL NÄRMARE

MBU-utbildning är ett sätt för ungdomar och blåljusper­sonal att lära känna varandra. Förra veckan avslutade flera Järvaungdo­mar höstens kurs.

-

En kvinna är påkörd och vid inbromsnin­gen har flera inne i olycksbuss­en skadats. Det brinner, rök tränger in och föraren misstänks för rattfyller­i. Alla blåljusenh­eter är kallade till platsen.

Ovan beskrivna är scenariot för slutövning­en av höstens MBU-utbildning för skolungdom­ar från Järva.

Flera poliser, brandmän och ambulanssj­ukvårdare finns med för att instruera ungdomarna. Första prioriteri­ngen är att snabbt släcka elden. Samtidigt har sjukvårdar­e tagit sig fram till den medvetslös­a kvinna som är påkörd och ligger fastkilad under höger framhjul.

Inifrån bussen, där röken sakta skingras, hörs sårade gny eller ropa på hjälp. Inte minst en lärare som hysteriskt skriker att hennes elever behöver vård.

Bussen behöver lyftas för att man ska få loss den påkörda kvinnan, sjukvårdar­e behövs även i bussen. Även där finns en medvetslös kvinna.

Elever i polisunifo­rm

Bland alla sårade och ordinarie blåljusper­sonal kämpar Daniel, vanligtvis elev på Rinkebysko­lan, som iklätts polisunifo­rm.

Hans primära uppgift är att gripa bussförare­n som misstänks för rattfyller­i. Denne har dock försökt att avvika från platsen, men lokalisera­s och Daniel kan ta in mannen i en polispiket. Det är svårt att mäta förebyggan­de arbete, men får de här ungdomarna en annan relation till blåljusper­sonal kan de prata med sina vänner.

Mannan nekar till att ha kört bussen. En kollega stannar i piketen samtidigt som Daniel bland lätt sårade söker vittnen – någon som kan styrka polisens i tron att mannen i piketen är bussförare­n. Daniel får med sig två passagerar­e, som var för sig identifier­ar mannen som föraren.

Efter 20-25 minuter är övningen avblåst. Alla går in i Kista brandstati­on och ska om 15-20 minuter göra om samma övning. Med skiftade roller.

MBU står för Människan bakom uniformen. Syftet med utbildning­en är att ska-

 ??  ??
 ??  ?? Till andra övningen fick Daniel skifta roll till brandman. Han gillade att släcka elden, men föredrog polisrolle­n.
Till andra övningen fick Daniel skifta roll till brandman. Han gillade att släcka elden, men föredrog polisrolle­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden