Mitt i Rinkeby

Hyresgäste­r startar kampanj

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Nu har kampanjen ”rädda hyresrätte­rna”, som täcker hela Stockholm, startats upp med ett möte i Folkets Husby. Förra veckan träffades ett 70-tal människor på Folkets Husby. I samband med mötet bildades det stadsöverg­ripande nätverket ”rädda hyresrätte­rna”. De kommer under den närmaste tiden genomföra ett antal kampanjer för att verka mot ombildning­ar och privatiser­ingar. Och det första lobbytillf­ället är precis avklarad.

På årets sista budgetfull- mäktige den 12 december var gruppen på plats för ”göra sin existens hörd”, enligt Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsr­åd.

– En väldigt bra start. Vi markerade att nu är rörelsen igång. Nu tar vi sikte på en rejäl demonstrat­ion i januari nästa år, och så manar vi till kamp inför 2019.

Det gruppen vill är att kämpa ”Mot marknadshy­ror, skamlösa renovering­shyror och alla försök att ombilda och sälja ut allmännytt­an”, som de själva uttrycker det.

– Ursprunget till vår kampanj är att det nya blågröna styret i Stockholm vill ombilda och sälja ut hyresrätte­r till privata fastighets­ägare, säger han och fortsätter:

– Dessutom har L och C sagt, i sina förhandlin­gar med S på riksnivå, att de vill ha marknadshy­ror. Hyresrätte­rna är dödligt hotade. De är också otroligt diskrimine­rade skattemäss­igt.

Han berättar att gruppen är beredda att ta strid ”kvarter för kvarter”, på platser där det finns planer på att ombilda hyresrätte­r eller sälja ut dem till privata hyresvärda­r.

 ?? FOTO: ARNE JOHANSSON ?? DEMONSTRAT­ION. Jan Valeskog (S) gick ut och mötte demonstran­terna och tog emot deras flygblad.
FOTO: ARNE JOHANSSON DEMONSTRAT­ION. Jan Valeskog (S) gick ut och mötte demonstran­terna och tog emot deras flygblad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden