Mitt i Rinkeby

DET HÄR ÄR KRAFTFULLA­RE ÄN ATT SÄTTA IN POLISER PÅ GATORNA

LAGET OM TÄVLINGEN: ”De tar ungdomar ut ur mörkret och sätter dem i rampljuset”

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

De vann sista ’’Ortens bästa poet’’ innan tävlingen nu läggs ned. Men Yusuf, Mehdi och Daniel hoppas att stadsdelsf­örvaltning­en tar sitt förnuft till fånga och återuppliv­ar projektet.

Daniel Aslan, Mehdi Mohammed och Yusuf Hussein. Så heter tre av fyra medlemmar i det vinnande laget i Ortens bästa poet 2018. De tycker att ortens poet har varit värdefullt på många sätt – inte minst för att tävlingen river papper och spränger gränser.

Vi träffar vinnarlage­t från 2018 års tävling i Rinkeby, när de precis har återhämtat sig från uppståndel­sen efter finalen. De kände inte varandra innan tävlingen, men är nu en väl sammansvet­sad grupp som avslutar varandras meningar. Och de är glada och tacksamma över vad ortens bästa poet har betytt för dem.

– De tar ungdomar som inte ser något ljus, ut ur mörkret. De sätter dem i rampljuset och säger att det här är ”your time to shine”.

Så säger Yusuf, om Ortens bästa poet. Han tycker att det är sorgligt att tävlingen, som har funnit sedan 2015, nu har beslutat att lägga ner.

”Bygger dig som poet”

Han får medhåll från de andra medlemmarn­a i vinnarlage­t. De säger alla att tävlingen, som arrangeras av Förenade förorter, har varit värdefull för dem.

– Förenade förorter anordnar inte bara tävlingen. De bygger dig som poet. De coachar, peppar. Man känner sig aldrig ensam, säger Mehdi.

– Precis, de ger ungdomar en chans att utveckla sig, och ett utrymme att uttrycka sig på, fortsätter Yusuf.

De är också överens om att tävlingen ”spränger gränserna” för vad som räknas som poesi.

– När jag började skriva trodde jag att poesi var Shakespear­e. Men Ortens bästa poet bevisar att någon från Rinkeby kan vara poet. Att poesi inte bara tillhör en klass, säger Yussuf.

– De river pappret för vad man tror är poesi. Spränger gränsen. Man inser plötsligt att shit, jag är innanför gränsen. Jag är en poet, fortsätter Daniel.

Och de har inte helt gett upp hoppet om att tävlingen kommer att återuppstå.

– Jag tycker att stadsdelsf­örvaltning­en måste vakna och se att det här är brottsföre­byggande. Det här är kraftfulla­re än att sätta in poliser på gatorna. Det är starkare än det skulle vara att sätta in militär, säger Mehdi.

– Och det är integratio­nsfrämjand­e. Det drar folk till Rinkeby från innerstade­n. De kommer inte hit så ofta annars, fortsätter Yusuf.

Men även om tävlingen nu lägger ner, så är de alla övertygade om att Förenade förorter kommer att fortsätta vara aktiva.

– De må lägga ner men jag tror inte att de kommer att ge sig, säger Yusuf.

Vill fortsätta skriva

Även de tre från vinnarlage­t har fått blodad tand. De kommer att fortsätta skriva och vill arbeta med kultur. Daniel vill hjälpa andra ungdomar att skriva. Mehdi vill vara med och skapa kulturarra­ngemang med Förenade förorter. Och Yussuf vill också arbeta med ungdomar i denna, eller någon liknande organisati­on. Alla drömmer de också om att försörja sig på sitt skrivande.

– Nu är det bara att vässa pennan, vända blad, och fortsätta skriva, avslutar Yussuf.

Jag tycker att stadsdelsf­örvaltning­en måste vakna och se att det här är brottsföre­byggande.

 ??  ??
 ??  ?? POESI . Mehdi Mohammed bläddrar i ”vinnarbloc­ket”. Har skapades gruppens vinnande poesi.
POESI . Mehdi Mohammed bläddrar i ”vinnarbloc­ket”. Har skapades gruppens vinnande poesi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden