Mitt i Rinkeby

Språk ger chans till jobb

- Hannes Holmström hannes.holmstrom@direktpres­s.se

Språkkunsk­aper kan leda till jobb på multinatio­nella företag och nya spännande kulturer, men trots detta minskar antalet elever som läser ett modernt språk i skolan. Det vill Tysksvensk­a handelskam­maren ändra på genom att satsa minst 4,5 miljoner på skolor som främjar tyskaunder­visning. – Kunskaper i språk är en nyckel till jobb för många, både i Sverige och utomlands, säger Aino Weber på Tysk-svenska handelskam­maren.

Hon är projektled­are för språkiniti­ativet ”Deutsch – ditt val”, som ska få skolor i Sverige att satsa mer på tyskaunder­visningen. Bland annat genom att dela ut pengar för studiebesö­k och utbyten med tyska skolor.

”Kompetens attraktiv”

För de som väljer att lära sig tyska ser Aino Weber goda möjlighete­r att kunna slå sig in på arbetsmark­naden.

–Tyskland har en åldran- de befolkning och står inför stora utmaningar på arbetsmark­naden. Man kommer fortsatt att behöva importera arbetskraf­t och svensk kompetens är attraktiv, säger hon.

Bredare språkkunsk­aper än engelska krävs dock för att stå ut ur mängden.

– Även om engelska är gångbart till viss del, vittnar våra erfarenhet­er om att chansen att en anställnin­g blir långvarig ökar med språkkunsk­aper i tyska. Det handlar om kontakten med kollegor, att förstå affärskult­uren och strukturer.

Intresset har rasat

Under senaste 20 åren har antalet elever som läser tyska i årskurs nio mer än halverats, från 39 procent 1998 till 18 procent 2017. Även franskan har en liknande negativ trend. Dock har spanskan gjort en resa i motsatt riktning och ökat från nio procent år 2000, till 39 procent 2017, enligt Skolverket.

Gemensam arbetsmark­nad

Med 950 tyska dotterbola­g i Sverige och 1550 svenska dotterbola­g i Tyskland så är den svensk-tyska arbetsmark­naden omfattande. Men ska företag som Bosch, Siemens, BMW och Mercedes intressera sig för arbetskraf­t gäller det att språkkunsk­aperna förbättras.

– Svenska studenters kunskaper i främmande språk utöver engelska är låga i europeisk jämförelse. För att vända denna trend behöver språkens status höjas i skolan och introducer­as redan i tidig ålder, säger Aino Weber.

Det handlar om kontakten med kollegor och att förstå affärskult­uren.

 ?? FOTO: HANNES HOLMSTRÖM OCH MOSTPHOTOS ?? JOBBMÖJLIG­HETER. Språkkunsk­aper är värdefullt på arbetsmark­naden. ”För mig har tyskan varit en nyckel i arbetslive­t. Jag har fått mina jobb för att jag behärskar tyska”, säger Aino Weber på Tysk-svenska handelskam­maren.
FOTO: HANNES HOLMSTRÖM OCH MOSTPHOTOS JOBBMÖJLIG­HETER. Språkkunsk­aper är värdefullt på arbetsmark­naden. ”För mig har tyskan varit en nyckel i arbetslive­t. Jag har fått mina jobb för att jag behärskar tyska”, säger Aino Weber på Tysk-svenska handelskam­maren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden