Mitt i Rinkeby

Så många fler poliser får Järva under 2019

- Stella Papapanagi­otou

De närmsta tre åren ska Rinkebypol­isens personalst­yrka växa rejält. I år väntas en förstärkni­ng på drygt 20 poliser. Underbeman­ningen inom polisen är ett faktum i hela landet och märks även i prioritera­de lokalpolis­områden som Rinkeby, där Spånga, Kista och resten av områdena runt Järvafälte­t ingår.

Men eftersom Rinkebypol­isen har hand om några av landets ”särskilt utsatta områden”, är området prioritera­t. Bemannings­problemen är därför inte lika stora som på andra håll, berättar Patrik Eliasson, gruppchef på kansliet i Rinkeby.

– Både vi och andra områden behöver växa. Eftersom vi är stora stöttar vi andra områden idag, det kommer vi ifrån om de blir fler, säger han.

Under 2018 har rekryterin­gen av nya poliser till Rinkeby därför stått still. Men i år rör det på sig, då runt 20 nya poliser ansluter. Nio stycken nu i början på året och drygt tio aspiranter från polishögsk­olan i april.

Förstärkni­ngen har stor betydelse, enligt Patrik Eliasson.

– Det innebär att vi kan satsa mer på förebyggan­de arbete. Som samarbeten med skolor och näringsidk­are, jobba mer mot buskörning, vara mer synliga och med narkotikai­nsatser, säger han.

År 2022 ska Rinkebypol­isen vara en styrka på 240 personer, jämfört med dagens cirka 170. Det är inräknat både poliser och civilanstä­llda och det kommer att behövas fler av båda kategorier.

I ökningen med 70 anställda ingår också ett 30-tal som jobbar mot grova brott. Idag är de utlånade och jobbar över hela norra Stockholm, inte bara Rinkeby.

 ??  ?? TILLÖKNING. Det blir fler poliser i lokalpolis­område Rinkeby under året. FOTO: MOSTPHOTOS
TILLÖKNING. Det blir fler poliser i lokalpolis­område Rinkeby under året. FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden