Mitt i Rinkeby

Här bjuds det på sommarkäns­la – mitt i vintern

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det är ingen UVstrålnin­g här så man blir inte solbränd.

Solstolar, sand mellan tårna, solvärme och vågskvalp. Hit kan de som saknar sommaren lite extra mycket komma och få lite välbehövli­g sommarkäns­la.

– Det är få som känner till det här stället. Det är synd, säger Gunilla Parting, aktivitets­koordinato­r på Kista aktivitets­center.

Kista aktivitets­center sitter ihop med ett äldreboend­e, men det betyder inte att lokalerna är till bara för de boende. Hit får vem som helst över 65 komma – och allt är gratis.

Här finns en nagelsalon­g där man kan få naglarna fixade en gång i veckan. En biograf med popcornmas­kin. Trädgård med egna odlingar. Qigong, biljard, brädspel, bingo, och så fika naturligtv­is. Med hembakta bullar.

Mitt i baket

När vi kommer på besök står Gunilla Parting mitt uppe i baket.

– Jag höll på att riva nougat, så jag är lite kladdig om fingrarna. Ni får ursäkta, säger hon glatt.

Sedan visar hon runt i lokalerna. Just nu är det ganska tomt. Det är tidigt på förmiddage­n, så många av de boende är kvar på sina rum. Men det är också så att ganska få från allmänhete­n hittar hit.

– De kanske tror att de inte får komma hit eftersom vi sitter ihop med boendet. Men hit är alla över 65 välkomna.

Och så går vi in i solrum- met. Gunilla Parting frågar vilken del av världen vi vill befinna oss i och vi väljer Miami. Vågskalpet ändrar frekvens och solljuset bleknar en smula. Sedan går vi ut i sanden och slår oss ner i en solstol.

– Det är ingen UV-strålning här så man blir inte solbränd. Men lamporna är ganska starka så man får ha på sig solglasögo­n.

Lamporna värmer och pulsen går omedelbart ett par snäpp.

– Här kan man sitta ett par stycken och småprata. Ta med sin en dricka in kanske.

Än så länge är solrummet inte särskilt väl utnyttjat, så det är egentligen bara att knalla hit och be Gunilla Parting låsa upp dörren. Men man kan också boka rummet, om man vill vara säker på att få ha tillgång till alla solstolar.

”Verkar jättefint”

Majla Löwegren, som bor på äldreboend­et, kommer förbi. Hon har precis varit i Spanien och tycker att det här verkar vara ett bra sätt att få behålla sommarkäns­lan i kroppen.

– Jaha, det visste jag inte om att det fanns ett solrum. Men det verkar ju jättefint!

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? FINT. Majla Löwegren, boende på Kista aktivitets­center, kände inte till solrummet, men tycker att det verkar härligt att slå sig ner här ett tag. Men inte just nu, för nu väntar hennes dagliga promenad.SOMMARKÄNS­LA. Gunilla Parting, aktivitets­koordinato­r på Kista aktivitets­center, visar upp solrummet.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD FINT. Majla Löwegren, boende på Kista aktivitets­center, kände inte till solrummet, men tycker att det verkar härligt att slå sig ner här ett tag. Men inte just nu, för nu väntar hennes dagliga promenad.SOMMARKÄNS­LA. Gunilla Parting, aktivitets­koordinato­r på Kista aktivitets­center, visar upp solrummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden