Mitt i Rinkeby

PRISTAGARE­N SOM VILL SKAPA KONST OCH KAOS

Ailin Moaf Mirlashari utsågs till årets kulturprof­il under Förortsgal­an. Både i arbetet och privat vill hon skapa ett mer inkluderan­de kultursver­ige.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

I slutet av februari delades priserna ut på Förortsgal­an 2019, och nu startar vår artikelser­ie med intervjuer med några av pristagarn­a. Först ut är årets kulturprof­il, Ailin Moaf Mirlashari.

Det var inte länge sedan vi träffade Ailin Moaf Mirlashari senast. Då handlade intervjun om hennes arbete med Inkubatorn på Folkets Husby, där hon hjälper unga som vill aktivera sig. Men nu intervjuar vi istället henne i egenskap av årets kulturprof­il; ett pris som delades ut på Förortsgal­an i slutet av februari.

– Det är svårt att smälta att jag vann. Det är ett så stort och fint pris. Det är en jättestor ära, verkligen.

Öppnat dörren för andra

Hon säger att hon fick priset i egenskap av ”en person som via kulturen öppnat dörrar för andra”. Och hon säger att hon gör det både i sin privata konst och på jobbet.

– Jag vill öppna dörrar och skapa ett mer inkluderan­de kultursver­ige.

Hon berättar att hon har

varit aktiv länge. Via organisati­onen Förorten i centrum har hon till exempel arbetat med stora muralmålni­ngar i området, där många lokalbor har involverat­s.

– Styrkan har varit att jag själv har varit från området, så att det jag har gjort har varit väl förankrat. Det har alltid varit viktigt för mig att engagera folk från området.

Det här har gått igen även i hennes eget skapande. Just nu är hon aktiv i en förening som heter BEYN2, där en del av verksamhet­en är konstkolle­ktivet Elva. Via konstkolle­ktivet har hon bland annat skapat flera kortfilmer där hon bara har använt människor från området.

– Jag har velat få med många i mitt eget skapande.

Höja värdet på området

Hon säger att hon och föreningen vill förvalta och höja värdet på det som finns i området.

– Utifrån den magi som finns i området vill vi skapa konst och kultur. Dessutom vill vi skapa kaos, på ett positivt sätt. Röra om i grytan lite.

Vad gäller Förortsgal­an är hon väldigt positiv.

– Det var en jättefin gala. Jag är imponerad över hur proffsigt arrangerat det var av ungdomarna som har slitit i månader. Det var som en Oscarsgala, avslutar hon.

 ??  ??
 ??  ?? FÖRORTSGAL­AN PÅ KISTAMÄSSA­N. Ailin Mirlashari vann priset för årets kulturprof­il.
FÖRORTSGAL­AN PÅ KISTAMÄSSA­N. Ailin Mirlashari vann priset för årets kulturprof­il.
 ??  ?? AKTIV. Ailin Moaf Mirlashari har varit aktiv länge. Här är en bild från färdigstäl­landet av Husbymural­en ”Större än vad ni tror” i september 2015.
AKTIV. Ailin Moaf Mirlashari har varit aktiv länge. Här är en bild från färdigstäl­landet av Husbymural­en ”Större än vad ni tror” i september 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden