Mitt i Rinkeby

Tenstabaga­re kan prisas för sitt brödhantve­rk

- Stella Papapanagi­otou

I mars avgörs den nationella tävlingen Årets bagare i Göteborg. En av finalister­na är 22-årige Montadar Kanbar från Tensta.

Montadar Kanbar är van vid tävlingssa­mmanhang. Förra året knep han förstaplat­sen i SM i Unga bagare och för en månad sedan var han i Lyon i Frankrike och deltog i junior-VM i bakning.

– Det gick inte så bra, Kina vann – välförtjän­t. Men det var så kul att vara där! Man lär sig mycket på tävlingar, säger Montadar Kanbar.

Så fort han kom hem kastade han sig in i förberedel- serna inför nästa utmaning: tävlingen Årets bagare i Göteborg, som går av stapeln 11 mars och håller på i fyra dagar. När vi når honom sitter han på kontoret på sitt jobb, bageriet Bullar och bröd på Valhallavä­gen, och filar på sina recept.

I tävlingen ingår åtta moment, både matbröd och söta degar ska klaras av. Dessutom finns en hemlig kategori som avslöjades prick en må- nad innan tävlingsst­art.

– Det blev knäckebröd i år. Jag tänker göra något glutenfrit­t, mer säger jag inte nu, säger Montadar Kanbar.

Favoriten är annars kavlade degar och matbröd. Att han ville bli bagare har han vetat länge, och efter examen från Stockholms hotell- och restaurang­skola tog han sitt gesällbrev vid yrkeshögsk­olan i Kristianst­ad.

– Den vanligaste frågan från kunder är ”varför är det så dyrt”. Då svarar jag att det är inte råvaran som kostar, det är hantverket. Vi gör allt från grunden, säger Montadar Kanbar.

Jag tänker göra något glutenfrit­t, mer säger jag inte nu.

 ?? FOTO: LINNÉA JONSSON ?? REDO. Montadar Kanbar jobbar till vardags på bageriet Bullar och bröd. I mars tävlar han om titeln Årets bagare i Göteborg.
FOTO: LINNÉA JONSSON REDO. Montadar Kanbar jobbar till vardags på bageriet Bullar och bröd. I mars tävlar han om titeln Årets bagare i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden