Mitt i Rinkeby

Utmaningar­na för föreningar­na i Järva

Forskaren Lisa Kings har forskat på föreningar i Järva under många år. Hon menar att de upplever stora svårighete­r. Det trots att de fyller en viktig funktion för många.

-

– Föreningar­na är centrala här. De fungerar som nav, med många funktioner. Boxningskl­ubben är kan bistå med att fylla i blanketter, och så vidare.

Lisa Kings forskar vid Södertörns högskola, bland annat om föreningar i Järva.

– De bistår ofta invånarna med mer saker än att organisera sin fritid eller sin hobby. De tillhandah­åller grundlägga­nde social service. Det kan handla om att få chansen att lära sig svenska i sin egen takt, till exempel. De fungerar som en mötesplats där man kan skapa kontakter, få jobb och så vidare.

– I en vardag som för många präglas av relativt hårda omständigh­eter – där exempelvis en stor del av invånarna saknar arbete eller fast bostad – fungerar stora delar av föreningsl­ivet som ett sätt att stötta samt kompletter­a där det kommersiel­la eller offentliga inte längre finns eller räcker till.

Men föreningar­na har fått det tuffare. Det här är en utveckling som hon har sett under många år. Bland annat har finansieri­ngen blivit mer kortsiktig. Föreningar­na vet sällan om de kommer fortsätta få pengar efter årets slut.

– Det finns ingen långsiktig säkerhet. Många föreningar tycker att det är jobbigt.

Den största risken är att verksamhet­er som är cen- Idag finns det ibland en konkurrens mellan föreningar­na, vilket är olyckligt. De borde samarbeta istället. trala för människor välfärd och fritid tvingas lägga ner.

Svårare att ansöka

En annan sak som har blivit svårare är att skriva ansökninga­r om bidrag.

– Tillspetsa­t uttryckt så fick man tidigare ekonomiska medel för verksamhet­en. Men nu får man medel för ett specifikt uppdrag. Då måste också ansökninga­rna vara riktade efter det specifi ka uppdraget, eller direktivet.

– Det är mer fokus på administra­tion nu. Det kräver kompetens och det tar tid.

Men det finns också en annan oroväckand­e utveckling: en allt större misstro mellan föreningsl­ivet och förvaltnin­g. Hon berättar att finns en viss skepsis mot föreningsl­ivet i marginalis­erade bostadsomr­åden, generellt.

– Det finns en bild av att det ”bara är gubbar som sitter och röker” i föreningar­na. Att de inte gör någonting.

”Borde gå samman”

Lisa Kings har ett antal tips att komma med för att motverka den här utveckling­en.

– Jag tycker att föreningar­na ska gå samman, och identifier­a gemensamma frågor. Idag finns det ibland en konkurrens mellan föreningar­na, vilket är olyckligt. De borde samarbeta istället.

– Dessutom vore det bra om små lokala föreningar kunde samarbeta med större, etablerade föreningar. Det finns ofta ett glapp däremellan. Här tycker jag att arbetet som pågår i Folkets Husby och Rinkeby Folkets Hus är särskilt intressant att följa.

Hon avslutar med att peka på ytterligar­e ett glapp; det mellan förvaltnin­g och föreningsl­iv.

– Vad gäller politiker så tycker jag de ska lära känna sitt föreningsl­iv. Gör det grundlägga­nde fotarbetet; var ute på plats.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden