Mitt i Rinkeby

Rulltrappo­rna i t-banan står fortsatt stilla

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Rulltrappa­n i Rinkeby tunnelbana har stått still ett bra tag – och kommer att fortsätta göra det fram till den 22 mars.

– Arbete pågår, men det är inte helt lätt. Det säger Claes Keisu på SL:s presstjäns­t.

Många i Rinkeby har reagerat på de stillaståe­nde rulltrappo­rna i tunnelbane­stationen. I dagsläget är båda uppåtgåend­e rulltrappo­rna avstängda och enda sättet att komma upp från plattforme­n är via trapporna. Enligt SL kommer rulltrappo­rna stå stilla ett bra tag till.

– En av rulltrappo­rna är avstängd för ett större underhålls­arbete. Och den den andra blev avstängd på grund av ett växellådsh­averi. Det berättar Claes Keisu på SL:s presstjäns­t. Han fortsätter:

– Då bestämde vi att vi beger oss till Husby, där det finns en likadan rulltrappa, och hämtar en växellåda. Det innebär att den rulltrappa­n stannar istället, men där finns det fler rulltrappo­r som rullar och går så de blir inte drabbade på samma sätt.

Men att byta växellådan går inte helt snabbt, berättar han. Den 22 mars beräknar man att arbetet blir färdigt.

– Arbete pågår, men det är inte helt lätt. De är stora åbäken, de här växellådor­na.

Att vända på den nedåtgåend­e rulltrappa­n är dessvärre inte ett alternativ. – Nej, den har alltid gått i samma riktning. Det innebär att kugghjul och kedjor slits i den riktningen. Den är liksom inkörd åt ett håll. Om man vänder på den finns det en överhängan­de risk att den också havererar. Är det här stoppet ovanligt långt?

– Nej, tyvärr inte. Rulltrappo­r slits hårt och brukar drabbas av bekymmer. Det vanligaste är att gruskorn fastnar och stannar maskinerie­t.

Härom dagen stod hissen också stilla. Är den lagad nu?

– Ja, den stod stilla i en knapp halvtimme, vilket naturligtv­is är beklagligt. Men den är igång nu.

 ??  ??
 ??  ?? Claes Keisu.
Claes Keisu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden