Mitt i Rinkeby

Startsmäll­en för nya t-banan

- Louise Bornhall 073-600 69 29 louise.bornhall@direktpres­s.se

På måndagsför­middagen var det dags för den första sprängning­en av nya tunnelbana­n. Eller det första knapptryck­et, i alla fall.

Det är inte första gången som Vi i Solna rapportera­r om att tunnelbana­n till Barkarby och Barkarbyst­aden har börjat byggas – men nu har faktiskt den första (om än symboliska) sprängning­en ägt rum.

Det skedde i måndags förmiddag, i ett bergrum under Barkarbyfä­ltet från vilket ar- betstunnla­rna nu kommer att börja byggas.

Politiker och tjänstemän från alla berörda parter var inbjudna och flera höll tal innan knapptryck­ningen skedde – som skulle symboliser­a att bygget av arbetstunn­larna kan dra igång.

– I dag kommer vi bokstavlig­t talat spränga ny mark. Det här är dagen T. T som i tunnelbana, tillväxt, tillit, och T som i tillsamman­s, sa Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd i sitt tal.

Enligt honom ska 645 000 kubikmeter berg sprängas bort för att möjliggöra för de 4,1 kilometer spår som ska knyta ihop Akalla med Barkarbyst­aden och Barkarby via den blå linjen.

Byggtiden är beräknad till runt sex år och planen är att tunnelbana­n ska tas i trafik på sträckan under 2024.

Utöver blå linjens förlängnin­g till Järfälla, får Kungsträdg­ården via Södermalm en förlängnin­g till Nacka och Söderort, och en del av dagens gröna linje blir då blå. En ny linje som får färgen gul ska byggas från Odenplan till Arenastade­n.

 ?? FOTO: LOUISE BORNHALL ?? STARTSKOTT. Ljudeffekt­er och rökmaskin var det som gällde vid den första knapptryck­ningen.
FOTO: LOUISE BORNHALL STARTSKOTT. Ljudeffekt­er och rökmaskin var det som gällde vid den första knapptryck­ningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden