Mitt i Rinkeby

Läraren Pavlina prisas för sitt arbete

lärare på Enbackssko­lan, har precis blivit tilldelad priset Pennsvärde­t. ’’Det känns helt galet’’, säger hon om vinsten.

- SAMTAL. Anna Wettergård

Pavlina Spanos, lärare på Enbackssko­lan, har precis blivit tilldelad priset Pennsvärde­t.

– Det känns helt galet, säger hon om vinsten.

Priset Pennsvärde­t delas ut av berättarmi­nisteriet, för att hylla lärare som jobbar i socioekono­miskt utsatta områden. Årets pristagare, som kommer att firas vid en ceremoni med bland annat utbildning­sminister Anna Ekström, är Tenstalära­ren Pavlina Spanos.

Vi träffar henne en fredagmorg­on, i en lektionssa­l på skolan. Medan kollegan har genomgång om massmedia och källkritik sätter vi oss i ett angränsand­e rum och pratar.

– När jag fick reda på att jag fick priset kändes det helt galet. Det är en bekräftels­e på att jag gör något rätt. Även om jag redan älskade mitt jobb, gör det här priset att jag får ännu mer glöd.

Hon har arbetat på skolan i tjugo år och hon älskar sitt jobb.

– Det bästa är att ha möjlighet att påverka de här barnen på ett positivt sätt. Jag kan ha inflytande på riktigt. Det spelar roll vilken ton jag har, hur jag bemöter dem, vilken respekt jag ger.

– Den viktigaste lärdomen på de här tjugo åren är just det, att det spelar stor roll hur jag väljer att vara. Och att kärlek är supervikti­gt.

Och trots tjugo år på samma arbetsplat­s, har hon inga planer på att sluta.

– Jag är så nöjd med den situation jag har att jag bara vill fortsätta som jag gör. Jag vill finnas där för barnen i det här området, och hjälpa dem att våga bli allt de kan bli.

Medan vi pratar och fotar, flockar sig några elever kring oss och intressera­r sig för systemkame­ran. De testar inställnin­gar och fotar varandra, och passar på att säga några ord om Pavlina. Det verkar inte råda några tvivel om att hon är en rättmätig pristagare.

– Hon är jättesnäll. Om vi bråkar med varandra kan

Det bästa är att ha möjlighet att påverka de här barnen på ett positivt sätt.

hon lösa det på en gång. Det säger Ilyas.

Även Saber har mycket positivt att säga.

– Hon lär oss på många olika sätt. Om det kommer ett svårt ord till exempel, så förklarar hon alltid vad det betyder.

Rafail håller med.

– Ja, och hon bryr sig om oss. Hon vill att vi ska känna oss trygga på skolan. Fatima A avslutar:

– Det finns jättemycke­t att säga om henne, men bara bra saker. Jag känner mig trygg att prata med henne om allting.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? VINNARE. ”Jag vill finnas där för barnen i det här området, och hjälpa dem att våga bli allt de kan bli”, säger Pavlina Spanos.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD VINNARE. ”Jag vill finnas där för barnen i det här området, och hjälpa dem att våga bli allt de kan bli”, säger Pavlina Spanos.
 ?? FOTO: BERÄTTARMI­NISTERIET ?? PRISET. Pennsvärde­t är en utmärkelse som delas ut av stiftelsen Berättarmi­nisteriet varje år, för att hylla läraren.
FOTO: BERÄTTARMI­NISTERIET PRISET. Pennsvärde­t är en utmärkelse som delas ut av stiftelsen Berättarmi­nisteriet varje år, för att hylla läraren.
 ??  ?? Pavlina Spanos går iväg för ett enskilt samtal med en elev.
Pavlina Spanos går iväg för ett enskilt samtal med en elev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden