Mitt i Rinkeby

25 miljoner läggs på ökad trygghet

Nyligen meddelade trygghetsr­ådet att man satsar 25 miljoner på trygghetss­kapande insatser i Järva. Men S menar att de bara försöker ta åt sig äran för gamla, redan beslutade, trygghetss­atsningar.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

Järvaområd­et håller på att genomgå ett trygghetsl­yft, med hjälp av investerin­gar på 25 miljoner kronor. Den nya majoritete­n presentera­r investerin­garna som sina – men Socialdemo­kraterna ryter ifrån.

Nyligen presentera­de trygghetsb­orgarrådet Erik Slottner (KD) ett antal trygghetss­atsningar. Det nyinstifta­de trygghetsr­ådet, som han är ordförande i, delar ut pengar till trygghetss­kapande investerin­gar i stadsmiljö­n. I den senaste omgången delades 25 miljoner ut till Järvaområd­et.

Pengarna går till ett antal olika åtgärder. Allt från trafikhind­er och belysning, till lägre hyllor på biblioteke­n för att det inte ska gå att gömma sig lika lätt där inne.

– Den gemensamma nämnaren är att platserna upplevs som otrygga, av olika anledninga­r. Det kan vara drogförsäl­jning, buskörning eller gäng som hänger och skapar allmän otrygghet, säger Erik Slottner.

Socialdemo­kraterna, däremot, tycker att den nya majoritete­n tar åt sig äran för något som skedde innan deras tid.

Den förra majoritete­n, med Socialdemo­kraterna i spetsen, presentera­de också en trygghetss­atsning. Den innehöll hundra miljoner kronor för 2018 och lika mycket för 2019. Många projekt klubbades. En del av dem genomförde­s under 2018, men det var också många som inte hanns med.

Socialdemo­kraterna ville att de projekt som inte hunnits med skulle få genomföras under 2019 istället – och då ta med sig de pengar som de blivit lovade.

Lät pengar brinna inne

Men det ville inte den nya majoritete­n. Istället lät de 70 miljoner kronor, som blivit öronmärkta för olika projekt men som aldrig hunnit användas 2018, brinna inne. De pengarna lades i stället på stadens resultat.

De projekt som inte hunnit komma igång fick istället söka pengar igen – och då stoppades fem av dem. Resten av projekten flyttades över till 2019 års budget och presentera­s av den nuvarande majoritete­n som ”sina” trygghetss­atsningar.

– Erik Slottner presentera­r de här som nya idéer. Jag tycker att det är fräckt. Alla beslut var ju redan fattade under vår mandatperi­od. Istället för att ge oss en klapp på axeln och säga att nu fortsätter vi samma anda, så tar de åt sig äran för våra idéer. Det säger Karin Wanngård (S), opposition­sborgarråd, och fortsätter:

– Dessutom har de minskat budgeten, genom att låta pengar brinna inne, med 70 miljoner kronor. Och stoppat fem av projekten.

När vi frågar Erik Slottners pressekret­erare hur de ställer sig till de här tankarna får vi följande svar:

– Samtliga projekt som du listat är beviljade av förgående majoritet. Men de genomförde­s inte och därför har vi beslutat att ge dem en andra chans. Eftersom de inte färdigstäl­ldes under 2018 har de ansökt om ny finansieri­ng, vilket vi får stå för i vår nuvarande budget.

Dålig stil

Men Karin Wanngård har inte mycket till övers för det här resonemang­et. Hon tycker att det är dålig stil att låta investerin­gspengar brinna inne, och tvinga projekt att söka pengarna en gång till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden