Mitt i Rinkeby

Nationalda­gskalaset flyttar till Spånga IP.

- Stella Papapanagi­otou

I år satsar Spånga-Tensta på att få fler besökare till nationalda­gsfirandet den 6 juni. För första gången blir kalaset på Spånga IP.

Det är 14 år sedan Sveriges nationalda­g även blev en helgdag. Men fortfarand­e är det lite oklart hur dagen bör firas på bästa sätt. Utan varken julgran, midsommars­tång eller brasa att samlas kring har olika former av firanden styrts upp i Stockholms stadsdelar de senaste åren. Så även i Spånga-Tensta, med varierande uppslutnin­g.

Men i år hoppas man att fler ska hitta dit.

– I år kommer nationalda­gsfirandet att vara på Spånga IP. Vi utgår åtminstone från det, polistills­tåndet är inte klart än, säger Fredrik Jurdell, stadsdelsd­irektör.

Uppslutnin­gen var inte så stor varken i fjol då firandet var i Spånga by, eller året före på Eggeby gård. Men eftersom Spånga IP är lättillgän­gligt både från Spånga- och Tenstasida­n kan det kanske bli annorlunda nu.

– Det blir lite av ett test det här året. Vi vill försöka engagera föreningar från hela stadsdelen men vi har haft lite ont om tid. Men ett tiotal är med i samtalen och Spånga företagarf­örening och Somaliska ungdomsför­bundet i Sverige är med, säger Fredrik Jurdell.

Exakt hur själva firandet ska se ut vill han inte avslöja än, eftersom hela programmet, som är tänkt att vara fyra timmar långt, inte är spikat. Men flera barnaktivi­teter utlovas.

Budgeten är samma som tidigare, runt 100 000 kronor.

– Det är inte mer pengar som behövs för att nå ut till fler, det handlar om tilltal och engagemang, säger Fredrik Jurdell.

 ??  ??
 ??  ?? På nationalda­gen den 6 juni blir det fyra timmars program.
På nationalda­gen den 6 juni blir det fyra timmars program.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden