Mitt i Rinkeby

Stockholms byggteknis­ka gymnasium läggs ner.

KLART. Beslutet fattat i nämnden: ”Det är oroande”

- Anna Wettergård

Nu är beslutet slutgiltig­t: Stockholms byggteknis­ka gymnasium läggs ner.

Förra torsdagen fattade Stockholms utbildning­snämnd slutgiltig­t beslutet: Stockholms byggteknis­ka gymnasium läggs ner efter läsåret 2020 - 2021. Det beror på att de har haft för få sökanden.

Redan i våras beslutade gymnasiedi­rektören att stänga antagninge­n till skolans nationella program, vilket innebär att alla elever som har börjat kommer att hinna gå klart sin utbildning på skolan innan den stängs.

– Gymnasiesk­olan hade i år 18 personer som sökte till skolan och dess 6 olika inriktning­ar. Det är alldeles för få i relation till antalet elevplatse­r. De som har påbörjat sina studier ska dock få studera färdigt, säger Lotta Edholm (L), ordförande i utbildning­snämnden.

– Vi vet att dessa yrkesutbil­dningar är viktiga för den fortsatta kompetensf­örsörjning­en. Därför pågår en dialog med branschen om hur vi ska kunna hitta gemensamma lösningar framåt.

’’Utbildning­ar som ger jobb’’

Olle Burell (S), vice ordförande i utbildning­snämnden, tycker att det att synd att det här beslutet behövde fattas.

– Jag förstår att det här är nödvändigt men det är tråkigt att vi har kommit till den här punkten. Branschen skriker efter arbetskraf­t och det här är ju utbildning­ar som ger jobb.

Han tycker att det måste ske arbete på flera nivåer för att främja yrkesutbil­dningarna.

– Det är oroande att det inte finns en samlad strategi inom Stockholms­området för hur vi ska kunna erbjuda yrkesprogr­am.

Dessutom tycker han att det måste ske en reglering, på statlig nivå, för att hantera överetable­ringen av gymnasiesk­olor.

– Stockholms stad driver en seriös yrkesutbil­dning med en dyr maskinhall. Men sedan kan en oseriös aktör komma in och starta en utbildning helt utan maskinhall – och få samma höga programpen­g för varje elev. Det finns ett systemfel här.

Särskoleel­everna får flytta

På Byggteknis­ka finns också en gymnasiesä­rskola, och dit stängdes inte antagninge­n i våras. Det innebär att de eleverna kommer att behöva flyttas till andra skolor. De kommer att flyttas till läsåret 2020/2021.

Även språkintro­duktionen som har hållits i Tensta gymnasium kommer att läggas ner. Det kommer att nu efter vårtermine­ns slut. Ungefär 50 elever kommer därför att behöva flytta till andra skolor.

Jag förstår att det här är nödvändigt men det är tråkigt att vi har kommit till den här punkten.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? STÄNGS. Nu är det klart att Stockholms byggteknis­ka gymnasium stängs efter läsåret 2020-20201.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD STÄNGS. Nu är det klart att Stockholms byggteknis­ka gymnasium stängs efter läsåret 2020-20201.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden