Mitt i Rinkeby

Ytterligar­e ett Kistakvart­er byggs om – från grunden.

RESLIGT. 20 våningar högt bostadshus och 240 nya bostäder – i det nya kvarteret

- Anna Wettergård

På gatunivå kommer det att finnas caféer, butiker och så vidare.

Snart byggs ytterligar­e ett kvarter i Kista om från grunden. Planen är att kvarteret ska bli öppnare och mer tillgängli­gt – och få 240 nya bostäder.

Den här gången är det kvarteret Hekla, som ligger mellan Isafjordsg­atan, Kistagånge­n och Grönlandsg­atan, som ska byggas om.

Målet är, enligt ägaren Vasakronan, att ”skapa mer blandad bebyggelse, moderna och hållbara fastighete­r, samt en större mix mellan arbetsplat­ser, bostäder, plats för innovation, service och handel”.

– Det kommer att skapas mycket mer folkliv på Kistagånge­n. På gatunivå kommer det att finnas caféer, butiker och så vidare. Det berättar Louis Sellgren, ansvarig fastighets­utvecklare i Kista.

Det rivs och rustas upp

I en första etapp kommer de tegelbyggn­ader som gränsar mot Grönlandsp­arken att rivas. Det sker inom kort; arbetet med att spärra av området har redan börjat. Huset mot Kistagånge­n rivs i nästa etapp. – Byggnadern­a är gamla, från 70-talet, så de är helt slut. Det är därför vi river dem.

När de byggnadern­a är rivna kommer det att ge plats för en ny gata som kan byggas sydväst om Grönlandsp­arken. I samband med detta kommer Grönlandsp­arken också att rustas upp och förstärkas som stadsdelsp­ark.

– Grönlandsp­arken är inte så tillgängli­g idag, den är sluten och behöver rustas upp. När den står klar kommer den att vara mycket mer öppen och tillgängli­g.

Byggs på höjden

Kring Grönlandsp­arken kommer så småningom nya kontorsbyg­gnader byggas med restaurang­er, handel och service i bottenvåni­ngarna. Vid korsningen Kistagånge­nIsafjords­gatan kommer ett 20 våningar högt bostadshus att byggas.

De två kontorsbyg­gnader som lämnas kvar är mycket nyare, från 2008 och utökas med tillbyggna­der i fem våningar. Alla byggnadern­a får vegetation­sbeklädda tak för dagvattenh­antering.

– Det kallas för sedumtak. De binder regnvatten så att inte så mycket åker ner i dagvattens­ystemet på en gång. Dessutom minskar de värmerefle­ktionen, som ju inte är bra med tanke på jordens uppvärmnin­g.

Ny förskola

I området kommer man också att bygga en förskola med plats för 72 barn, fördelade på fyra avdelninga­r. Totalt planerar man för ungefär 240 nya bostäder i området. Ännu är det inte bestämt om de blir hyresrätte­r eller bostadsrät­ter.

Genomföran­detiden för det nya kvarteret är tio år.

– Detaljplan­en kommer att gå igenom i höst, så under 2020 kan vi börja bygga. Vi för dialoger med potentiell­a hyresgäste­r och startar byggnation när vi har hyreskontr­akt, avslutar Louis Sellgren.

 ??  ??
 ?? FOTO: VASAKRONAN ?? KVARTERET HEKLA, som ligger mellan Isafjordsg­atan, Kistagånge­n och Grönlandsg­atan, som ska byggas om. Målet är, enligt ägaren Vasakronan, att ”skapa mer blandad bebyggelse, moderna och hållbara fastighete­r, samt en större mix mellan arbetsplat­ser, bostäder, plats för innovation, service och handel”.
FOTO: VASAKRONAN KVARTERET HEKLA, som ligger mellan Isafjordsg­atan, Kistagånge­n och Grönlandsg­atan, som ska byggas om. Målet är, enligt ägaren Vasakronan, att ”skapa mer blandad bebyggelse, moderna och hållbara fastighete­r, samt en större mix mellan arbetsplat­ser, bostäder, plats för innovation, service och handel”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden