Mitt i Rinkeby

Fotbollskl­ubben som satsar på mer än idrott

ÅRETS FÖRNING, BK Bussenhus, är mer än bara en fotbollskl­ubb. De vill skapa en plats där idrott, studier och arbete kan kombineras.

- STYRELSEN. FOTO: ANNA WETTERGÅRD NÖJDA. FÖREBILDER. Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Aja Ezadin, Akrem Hashim Yanya och Ali Noori på BK Bussenhus vill skapa en plats där idrott, studier och socialt arbete kan kombineras.

Vi träffar några representa­nter för BK Bussenhus på Gullingesk­olans gård, när skolan har fest. Klubben ska stå för baskettävl­ingen, styra upp en fotbollstu­rnering och ordna ansiktsmål­ning. Det är inget konstigt; klubbmedle­mmarna är vana att arbeta på det här sättet.

BK Bussenhus är nämligen mer än en fotbollskl­ubb. Den startades för ett och ett halvt år sedan och fick namn efter den nerlagda Bussenhuss­kolan, som ungdomarna ser tillbaka på med en viss nostalgi.

– Vi ville att skolan skulle leva kvar på något sätt, säger Ali Noori, projektans­varig.

Så han och kompisarna, som alla är 21 år gamla, startade BK Bussenhus. De tyckte att det saknades ett ställe där man kunde kombinera idrott med studier.

– Det är ofta att idrotten blir ett hopp bort från skolan. Men vi vill att de ska kombineras. Det säger Aja Ezadin, ansvarig för klubbens tjejdel.

Läxhjälp, tjejkvälla­r och socialt engagemang Därför har klubben många strängar på sin lyra. De arrangerar läxhjälp, workshops, föreläsnin­gar och tjejkvälla­r. De har hjälpt till på Ortens bästa poet, på Järvavecka­n och på Kistaloppe­t. De vill höras synas på stan, och agera som förebilder för traktens barn.

– Det blir ofta att man har en förebild som bara är en förebild inom idrotten. Vi vill vara förebilder inom allt, säger Aja Ezadin.

Faktum är att man inte ens behöver vara intressera­d av fotboll för att engagera sig i BK Bussenhus. Aja Ezadin spelar inte själv fotboll, utan är med för att ge traktens tjejer något vettigt att göra. Än så länge har de inget tjejlag, men hoppas kunna få ihop

Karim och Mahad, 13 år, spelar fotboll i klubben. ”Det är en bra förening, med bra ledare. Vi ser upp dem och vill bli som dem”, säger Karim. ”De har många aktivitete­r och projekt. De tänker på oss och ser till att vi satsar på skolan”, säger Mahad. ”Vi vill vara förebilder inom allt”, säger Aja Ezadin.

Det är ofta att idrotten blir ett hopp bort från skolan. Men vi vill att de ska kombineras.

ett under hösten. Fram till dess arrangerar de andra aktivitete­r för tjejerna.

– Vi gör det som ungdomarna vill göra. Det kan vara nästan vad som helst, säger hon.

Men herrlag, det finns det, och ungdomslag. Och det går bra för klubben. På ett och ett halvt år har de fått ihop 150 medlemmar. Och nu har de alltså – tillsamman­s med Atletico Rinkeby – fått pris som årets förening.

– Det var roligt att vinna, säger föreningen­s ordförande Akrem Hashim Yanya.

– Det är kul att förorten vet att vi finns och att de ser vad vi gör. Förorten är allt för oss, säger Ali Noori.

Vill bli bäst

Och nu vill klubben fortsätta utvecklas, och växa.

– Vi vill växa till alla förorter. Och vi vill att alla föräldrar ska veta om oss. Det behövs en bra relation mellan oss och föräldrarn­a så att de vet vad vi gör för deras barn. Det säger Ali Noori.

– Precis. Vi ska bli bäst i skolan, bäst på fotboll och bäst som människor i Järvaområd­et, avslutar Akrem Hashim Yanya.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden