Mitt i Rinkeby

Småland finns alltid i mitt hjärta

- CHARLOTTE ARWEDSSON Reporter Prata med mig! charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Man kan ta flickan ur Småland, men aldrig Småland ur flickan.”

Mina kära kollegor skulle vara de första att skriva under på detta påstående.

Ett stående skämt på redaktione­n är min förmåga att alltid – på något märkligt sätt – hitta en Smålandsko­ppling till de jag intervjuat eller det jag skrivit om.

När konsthalls­chefen på Maraboupar­ken i Sundbyberg skulle sluta var det för ett chefsjobb på Kalmar konstmuseu­m. När jag intervjuad­e damerna på Picchus café i Upplands Väsby visade det sig att en av dem har en svägerska i lilla Totebo, en pytteliten håla utanför den något större hålan Hjorted. Och när ett byggbolag visade upp sina klimatsmar­ta hus på

Eds Allé i Väsby var de naturligtv­is byggda i lilla Gullringen utanför Vimmerby, där jag växte upp. Behöver jag säga att ingen på redaktione­n var förvånad?

Och så där fortsätter det. Trots att jag nu varit upplänning i större delen av mitt liv är Smålandsar­vet starkt som en gammal seg bonde. Det är väl inte för inte som Smålandsså­ngen avslutas med ett hoppfullt: ”Tro att de steniga tegar må bära skördar som skänka åt ålderdom ro.” En smålänning ger aldrig upp. Vi tar bara fram ett större spett.

Och folk som jag lärt känna i vuxen ålder verkar också ha märkt av detta starka arv. I helgen hade några vänner fantastisk­t nog fixat en ”hon har fyllt jämnt men fixade aldrig någon fest-överraskni­ngsfest”.

Temat? Småland, så klart.

Det bjöds på isterband och landskapsö­l, servettern­a pryddes med linnea och middagen avslutades med ett quiz där en Smålandsmä­stare skulle koras. Men alla vet väl vad att ta ”tabberas” är, att Agnetha Fältskog i Abba kommer från Jönköping och hur många Ikeavaruhu­s som finns i världen. Eller?

Folk som jag lärt känna i vuxen ålder verkar ha märkt av detta starka arv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden