Mitt i Rinkeby

Eleverna demonstrer­ade för klimatet

- Albin Tingstedt

Förra fredagen hölls den andra stora skolstrejk­en för klimatet, ledd av Greta Thunberg i Stockholm. Cirka 4 000 personer var med på plats.

Rörelsen, initierad av Greta Thunberg, har blivit global och skolstrejk­er hölls förra fredagen på närmare 1400 platser i 115 länder. Marschen i Stockholm gick från Humlegårde­n till Kungsträdg­ården där tal från bland andra Greta Thunberg, klimatfors­kare samt uppträdand­en väntade.

Flera skolor hade meddelat att elever som närvarar kommer få ”oglitig frånvaro”. Nora, Maja och Alma är elever på Tallkrogen­s skola, men idag befinner de sig i marschen till klimatstre­jken.

– Klimatet är viktigt och det är en viktig fråga, säger Alma.

– Man måste passa på när vi ännu är unga, annars kan det vara för sent, säger Maja.

De alla tre menar att grejen med skolkande är att få folk att tänka till.

– Det är 100 procent värt att vara en del av strejken, trots att man får frånvaro från skolan. Men man borde få ledigt, säger Alma och tillägger: – Om man får möjlighet att gå på strejken bör man göra det. När man är här tänker mer på vad man själv kan göra, hemifrån och man kan prata om det i skolan.

Isabelle Axelsson från Fridays For Future inledde demonstrat­ionen på Kungsträdg­ården.

– Vi lever i sjätte massutrotn­ingen. Den femte var den som utrotade dinosaurie­rna. Det är inte vårt fel. Vi befinner oss i en ekologisk kris. Vi har suttit på ett torg i 40 veckor och ändå har politiker och vuxenvärld­en inte lyssnat. Därför är vi här idag, sa hon bland annat.

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? SKOLKAR MED GOTT SAMVETE. Nora, Maja och Alma är elever på Tallkrogen­s skola.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT SKOLKAR MED GOTT SAMVETE. Nora, Maja och Alma är elever på Tallkrogen­s skola.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden