Mitt i Rinkeby

Abdukadir Salad Ali kryssades upp från 43:e till sjätte plats.

- Anna Wettergård

Mitt namn är känt i utsatta områden.

Abdukadir Salad Ali är en politisk nybörjare, men fick en rekordstar­t. Han fick flera tusen personkrys­s och rusade från 43:e plats, till en av topplatser­na på Liberalern­as lista. Och han jobbar i Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning.

Rösträknin­gen är ännu inte helt klar. Men en sak står tydligt: det har gått bra för Liberalser­nas kandidat Abdukadir Salad Ali. Han har fått överlägset flest röster bland L-väljarna i valkretsen Yttre västerort; där bland annat Rinkeby, Kista och Tensta ingår. I hela Sverige har han kryssats upp från plats 43 till plats 6, med nästan 3000 personröst­er.

Vi ställde några frågor till honom, några dagar efter valet.

Det sägs att du kan ha räddat Liberalern­a i EUvalet. Vad säger du om det?

– Liberalern­a är ett stort parti. Att säga att jag har räddat dem är att ta i. Men jag har gjort min del och åstadkommi­t bra resultat.

Vad har du för framgångsr­ecept?

– Jag är lokalkändi­s. Har jobbat länge i både SpångaTens­ta och Rinkeby-Kista, bland annat som enhetschef på sociala insatsgrup­pen. Där nådde vi ungefär 300 individer, plus alla deras anhöriga. Så jag har nått många i mitt arbete, och alltid ställt upp för människor som behöver hjälp.

Men du fick mycket röster även utanför Järvaområd­et. Hur kommer det sig?

– Mitt namn är känt i utsatta områden. Jag har varit där och föreläst många gånger, på min fritid, om kriminalit­et och utsatthet.

Stämmer det att du är politisk nybörjare?

– Ja, men jag har jobbat länge vid sidan om politiken, utan att ställa upp som kandidat. Jag har blivit tillfrågad av många om jag inte skulle ställa upp, så till sist valde jag att göra det.

Varför just EU-valet?

– EU ligger mig varmt om hjärtat. Att få resa fritt, studera fritt. Fri handel, fred. Jag har en fallenhet för att gilla gemenskape­n.

Var det självklart att det skulle bli just Liberalern­a?

– Ja. Det handlar om den liberala tanken och friheten. Att vara fri, och inte begränsad, som människa.

Har du några fler politiska mål eller ambitioner nu?

– Det är svårt att säga idag. Jag tror att det kommer att visa sig att jag har fått många röster. Då det första jag måste göra är att prata med dem som har kryssat mig, och tacka dem.

Vad svarar du dem som säger att dina framgångar skulle bero på klanröstni­ng?

– Det är Svenska medborgare som har röstat och man ska inte förminska människor på det sättet. Det finns över hundra nationalit­eter här i Järva, och människor har röstat på mig i hela landet. De har inte röstat på mig på grund av min nationalit­et, utan på grund av mitt engagemang och att jag pratar med människor.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KRYSSAD. ”Jag har nått många i mitt arbete, och alltid ställt upp för människor som behöver hjälp”. Så förklarar Abdukadir Salad Ali sina framgångar i EU-valet.
FOTO: PRIVAT KRYSSAD. ”Jag har nått många i mitt arbete, och alltid ställt upp för människor som behöver hjälp”. Så förklarar Abdukadir Salad Ali sina framgångar i EU-valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden