Mitt i Rinkeby

Lägesbilde­n densamma som tidigare.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

I veckan presentera­des polisens uppdaterad­e lista över utsatta områden i Sverige. FörVästero­rts del är det ingen förändring.

Precis som tidigare klassas Husby, Tensta och Rinkeby som särskilt utsatta områden i Västerort. Det blev klart polisens nationella operativa avdelning, Noa, presentera­de årets lista över lägesbilde­n i Stockholm under måndagsför­middagen.

Områdena delas in i tre kategorier, särskilt utsatta, riskområde­n (som riskerar att bli särskilt utsatta) och utsatta.

Öppen narkotikah­andel

Att Husby, Tensta och Rinkeby står kvar som särskilt utsatt har flera orsaker, enligt Niclas Andersson, områdesche­f i Rinkeby lokalpolis område.

– Vi har generellt problem med öppen narkotikaf­örsäljning och grov våldsbrott­slighet från kriminella nätverk som påverkar tryggheten i området. Det finns också inslag av parallella samhällsst­rukturer och inslag av islamistis­k våldsbejak­ande extremism, säger Niclas Andersson.

Samtidigt har vissa saker blivit bättre de senaste åren, menar han.

– Ett kriterium handlar om myndighete­rs förmåga att utföra sitt arbete. Jämfört med för några år sedan är vi väldigt sällan utsatta för hot, våld eller stenkastni­ng. Vi har också historiskt låga siffror när det gäller misshandel och inbrott, säger Niclas Andersson.

Han beskriver listan som ”en lägesbild över hur områden i Sverige mår” och säger att det innebär ett stöd till dem, eftersom särskilt utsatta områden får extra resurser. Men målet är så klart att inget område ska klassas som det.

– Vi har, tillsamman­s med Stockholms stad, satt upp målet att inget av områdena i Järva ska klassas som särskilt utsatt år 2022. Det är ambitiöst men inte omöjligt, säger Niclas Andersson.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LISTAN. ”Den här listan är en lägesbild över hur olika områden i landet mår”, säger Niclas Andersson, områdesche­f i lokalpolis­område Rinkeby.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LISTAN. ”Den här listan är en lägesbild över hur olika områden i landet mår”, säger Niclas Andersson, områdesche­f i lokalpolis­område Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden