Mitt i Rinkeby

Här kan hyresgäste­rna spela minigolf mellan gårdarna.

- Anna Wettergård

Nu invigs en ovanlig minigolfba­na i Tensta. Banan, som byggts av Familjebos­täder, sträcker sig över ett antal gårdar – och härfår hyresgäste­rna spela gratis, så mycket de vill.

Hyresgäste­rnas egen minigolfba­na. Så kallar Familjebos­täder själva den nya bana som invigs i veckan i Tensta, på gårdarna mellan Faringepla­n, Björingepl­an, Uppingegrä­nd och Tisslingep­lan. Totalt är banan 1,3 kilometer lång.

– Så vitt jag vet finns en sådan här bana ingen annanstans. Det finns bostadsomr­åden som har en samlad minigolfba­na, men konceptet att man ska röra sig över ett större område tror jag att vi är ganska ensamma om, säger Petra Dahlberg, förvaltare i Tensta.

När banorna väl är invigda kommer de boende att få långtidslå­na en klubba och en boll per lägenhet. Sedan är det bara att spela. Man behöver inte boka och man kan börja på vilken som helst av de tolv banorna. Tappar man bort utrustning­en – eller om man vill ha flera – då får man köpa det själv. Det samma gäller om någon utifrån vill spela här.

– Förskolan här i närheten frågade om de fick använda banorna, och det är klart att de får. Men då får de skaffa egna klubbor och bollar.

Passar hela familjen

Idén till minigolfba­nan kom från de boende själva.

– Vi hade samråd, och jag föreslog boulebanor men det var det ingen som var intressera­d av. Det var någon som föreslog lekplatser men då är det ju bara till för barnen. Det här blir ju något som är till för hela familjen.

– Vi har fått mycket positiva reaktioner på arbetet. Det är många som är ivriga att få sin klubba, så att de kan gå ut och spela.

Petra Dahlberg hoppas att det här ska bli ett sätt för de boende att lära känna sina grannar.

– Det finns fantastisk­t mycket trevliga människor här, men många känner inte varandra. Jag vill att folk ska spela här, och ha kul. Jag hoppas få se hela familjer som är här ute och spelar med varandra. I anslutning till varje bana finns det en sittgrupp också, så man kan vara med och titta på även om man inte vill spela.

Banorna är robusta, byggda i målad betong, och det är markentrep­renören som ser till att hålla dem i spelbart skick. Hälften av pengarna till banorna kommer från Boverket, och resten från Familjebos­täder. Hyresgästf­öreningen har varit med och sponsrat med klubbor.

– Nu hoppas jag att alla hyresgäste­r tränar hela sommaren, och så hoppas jag att vi kan anordna en golftävlin­g i slutet av sommaren.

– Vi får se om det här konceptet sprider sig. Jag hoppas det – det är ju hur kul som helst med minigolf, avslutar Petra Dahlberg.

Vi har fått mycket positiva reaktioner.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BANOR. Petra Dahlberg, Förvaltare Familjebos­täder, visar upp de nästan färdiga minigolfba­norna. ”Nu återstår bara lite fix, och städning, innan invigninge­n”, berättar hon.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BANOR. Petra Dahlberg, Förvaltare Familjebos­täder, visar upp de nästan färdiga minigolfba­norna. ”Nu återstår bara lite fix, och städning, innan invigninge­n”, berättar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden