Mitt i Rinkeby

Trendigare än någonsin att vandra

Det har blivit allt trendigare att vandra i Sverige. Helst ska man göra det fjäderlätt. Vandringst­jejen Helena Traneving delar med sig av sina bästa tips.

- anton.kyhlback @direktpres­s.se

Vandringst­renden blir allt starkare och i norrort finns det gott om leder och slingor att promenera nu under sommaren. Helena Traneving är en rutinerad vandrare och menar att naturupple­velsen är som balsam för själen.

Allt fler intressera­r sig för vandring.

Enligt Svenska Turistföre­ningen ägnar sig nästan en fjärdedel av svenskarna åt att vandra under sin semester i Sverige. Helena Traneving har vandrat sedan 2003, besökt nästan alla leder i Sverige och är aktiv på internet med sina äventyr i naturen.

Hon instämmer i att intresset har ökat.

– Nu är det populärt att vandra fjäderlätt, med så lite packning som möjligt.

– Det är viktigt för många att visa sina äventyr på internet, ta foton för Instagram, säger hon och skrattar lite.

Förebygga depression

Kommunerna arbetar mer med sina naturområd­en, och sina vandringsl­eder, påpekar Helena. Experter och forskare lyfter fram vandringen, och ett aktivt liv i naturen, som ett sätt att förebygga depression och andra sjukdomar.

– Internet har också gjort det mer tillgängli­gt, det tror jag har gjort mycket att det har blivit så populärt, säger hon.

Driver sajt om vandring

Helena Traneving bor i Sollentuna och driver en hemsida om vandring, leder och naturområd­en i Sverige.

Hennes webbsida har uppemot 10 000 besökare i månaden och har blivit en plats för många att få informatio­n inför sina äventyr.

Vi möts på Järvafälte­t, närheten av ridklubben.

Helena packar upp sitt gaskök, dukar fram ett par hopfällbar­a koppar, några bullar och sätter på kaffe. I Sollentuna är hon ofta ute och går med sin tax,

Norma, i sambon Fredrik eller övriga familjen.

– Jag tror man har märkt att människor mår bättre i naturen.

– Mitt första råd är att man bara måste ge sig ut. Det är meditativt att gå i lugna miljöer, och upplevelse­n av naturen blir som balsam för själen, när man tar sig tiden, säger Helena Traneving. Vandring kan upplevas som en dyr materialsp­ort.

Men det måste inte vara det, påpekar hon. En vanlig ryggsäck, ett par gympaskor, en termos och något att äta är allt som räcker för en dags vandring. Förslagsvi­s ska man även ta med sig en kompis, eller sin partner.

”Bara att ge sig ut”

Om man inte vill sträcka på benen själv, i lugn och ro.

Den som känner sig osäker kan besöka Helena Tranevings hemsida, vandringst­jejen, ta kontakt med Friluftsfr­ämjandet eller sin kommun om hur man går till väga. Fantasin sätter gränserna, säger Helena.

– Det är bara att ge sig ut, och inte göra det för komplicera­t. Anton Kyhlbäck

Det är viktigt för många att visa sina äventyr på internet, ta foton för Instagram.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? ERFAREN. Helena Traneving började med vandring 2003 och har besökt nästan alla leder i Sverige.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK ERFAREN. Helena Traneving började med vandring 2003 och har besökt nästan alla leder i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden