Mitt i Rinkeby

Elever ställer ut leralster.

Elefanter, fågelbon och miniatyrkö­k av lera: ”Det här kan bli hur stort som helst”

- Anna Wettergård

Budskapet är att aldrig låta det hända igen, det som hände på Drottningg­atan.

Nyligen var det vernissage på Rinkebysko­lan, där högstadiee­leverna fick visa upp den konst de skapat under terminen. Det enda kravet på konsten var att den skulle innehålla något gjort av lera.

Det är årets sista skoldag. På Rinkebysko­lan är det vernissage, och stämningen är lågmält uppspelt. Cider finns upphällt i plastglas och på borden står skålar med chips. Högstadiee­leverna visar upp de alster som de skapat under vårtermine­ns slöjdlekti­oner. De har fått nästan fria händer i sitt skapande, med bara ett krav: någon del av konstverke­t måste vara gjord i lera.

– Det var svårt att arbeta med leran. Den bara spricker, och vill inte hålla ihop, berättar en elev.

Men de lyckades, och nu pryds foajén av allt från fågelbon till elefanter, miniatyrkö­k och en representa­tion av Drottningg­atan, komplett med betonglejo­n och texten ”never again”.

– Budskapet är att aldrig låta det hända igen, det som hände på Drottningg­atan, berättar konstnären.

En annan elev har skapat en stad, med ett allseende öga som blickar ut över staden från en höjd.

– Det handlar om att vi alltid är övervakade, berättar eleven.

På ytterligar­e ett konstverk poserar en ensam varg, tillsamman­s med ett ensamt träd.

– Det är den sista vargen på hela jorden, och det sista trädet på hela jorden. Budskapet är att vi inte ska stöka ner vår jord.

Stolt lärare

Slöjdlärar­en Bente Möller tittar stolt på när eleverna berättar om sina verk.

– All konst behöver en publik, oavsett hur gammal man är när man skapar den. Det är därför vi gör det här.

Elevernas egna idéer

Konstproje­ktet har pågått under hela terminen, och det är eleverna som har stått för idéerna. Själv har hon bara bistått med den praktiska kunskapen och de tekniska lösningarn­a, berättar hon.

– Det är lite synd att vernissage­t hamnade på en klämdag. Det är många som inte är här. Men förutom det är jag jättenöjd.

Hon berättar att hon har flera projekt på gång. I höst tänkte de göra remakeverk­stad och hattparad på skolan. Och till våren blir det en ny konstomgån­g, men då med ett tema. Och gärna med större konstverk, som eleverna får skapa i grupp.

– Det här är andra året vi kör konstverni­ssage. Nu tar vi med oss lärdomarna från i år och går vidare. Min tanke är att det här kan bli hur stort som helst, avslutar hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? VERNISSAGE. Eleverna Zaid, Adrian, Emirhan, Aura, Jasmine, Ragda och Evin, elever på Rinkebysko­lan visar upp terminens slöjdalste­r. Läraren Bente Möller är med.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD VERNISSAGE. Eleverna Zaid, Adrian, Emirhan, Aura, Jasmine, Ragda och Evin, elever på Rinkebysko­lan visar upp terminens slöjdalste­r. Läraren Bente Möller är med.
 ??  ?? KONST. Eleven Leila visar upp det miniatyrkö­k som hon skapat ur fantasin. ”Jag tycker om att laga mat; det är därför jag gjorde det”, berättar hon.
KONST. Eleven Leila visar upp det miniatyrkö­k som hon skapat ur fantasin. ”Jag tycker om att laga mat; det är därför jag gjorde det”, berättar hon.
 ??  ?? KONST. Zaid visar upp sitt fågelbo, som hotas av ett rovdjur. ”Budskapet är att man ska ta hand om de sina”, säger konstnären.
KONST. Zaid visar upp sitt fågelbo, som hotas av ett rovdjur. ”Budskapet är att man ska ta hand om de sina”, säger konstnären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden