Mitt i Rinkeby

Skolstafet­t för rörelse och integratio­n.

Samlar barn från Järvaområd­et och Lidingö: ”Vårt lilla bidrag till integratio­nsarbetet” Dagen före nationalda­gen gick skolstafet­ten Järva av stapeln, med runt tusen deltagare. Stafetten arrangeras som ett sätt att främja löpning och öka integratio­nen mell

- Anna Wettergård

Det är onsdag, och solen skiner. På Spånga IP syns startoch målfållor, flaggor och mängder av funktionär­er. Det är dags för Järva skolstafet­t, och här lackar svetten i takt med musiken och speakerns hejarop.

– Det är otroligt positivt att få se löparglädj­en och barnens entusiasm. När de har nummerlapp­en på sig, och kommer in på spurten, då jäklar är det tävling. Det säger Fredrik Montgomery, marknadsch­ef på Lidingölop­pet.

Det finns två tankar med skolstafet­ten. Det ena är att få fler barn att träna löpning.

– Det är många barn i det här området som inte kommer i kontakt med träning och löpning på ett enkelt sätt. Vi vill påverka det faktum att färre och färre barn rör på sig. Det är otroligt viktigt att bidra till att få barn i rörelse.

Vill främja integratio­n

Det andra är att främja integratio­n, genom att låta barn från Lidingö tävla sida vid sida med barn från Järvaområd­et. Först bjuds Lidingöbar­nen in till Järvastafe­tten, och sedan får Järvabarne­n åka till Lidingö och tävla i Lidingö skolstafet­t.

– Det här är vårt lilla bidrag till integratio­nsarbetet.

Men det är inte helt okomplicer­at.

– Det är många barn härifrån som åker till Lidingö för att delta i evenemange­t där, och målet är att det ska vara lika många barn från Lidingö som kommer hit. Men det har varit svårt. Det är något som vi får jobba på till nästa år.

Fredrik Montgomery berättar att runt tusen barn deltog i årets skolstafet­t. Det är ungefär hälften så många som förra året, vilket har en naturlig förklaring: datumet sammanföll i år med den muslimska högtiden eid al-fitr.

– Det är en utmaning att hitta ett datum som funkar.

En av eldsjälarn­a bakom skolstafet­ten är lokalprofi­len Mårten Westberg. Han berättar om satsningen som skymtar bakom löparbanor­na: Eid Mubarak park. Tanken var att med hjälp av ett litet festivalom­råde kunna locka hit familjer, trots att stafetten sammanfall­er med firandet.

Men området, med klätterväg­g, hinderbana och karusell, ekar tämligen öde.

– Det funkade inte. Så är det: man måste pröva nya prylar hela tiden, och ibland funkar de inte. Men vi vill fortfarand­e locka hit familjer, så vi får försöka hitta en lösning på det till nästa år.

Men han är ändå nöjd med dagen.

– Vi hoppas kunna påverka attityden till träning. Idag vill så många killar bli Zlatan, och så kommer de upp i tonåren och upptäcker att de inte är Zlatan. Då lägger de av. Vi vill ge barnen en schysst upplevelse av en sport som inte är fotboll, som leder till att man håller sig i form hela livet.

”Jag sprang, och jag sprang”

Två deltagare som har sprungit sig svettiga är Matthew och Mikiel från Rinkebysko­lan.

– Det har varit en rolig dag. Jag känner mig starkare när jag springer, så jag försöker springa varje dag, säger Mikiel.

– Jag insåg något idag. När man gör något, som ett sådant här lopp, ska man göra det så som om det är det enda i världen som spelar någon roll. Så jag sprang, och jag sprang. Det var en väldigt bra dag, avslutar Matthew.

Det är otroligt viktigt att bidra till att få barn i rörelse.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? HEJAR. Mårten Westberg, eldsjäl i området, hejar på en löpare på upploppet.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD HEJAR. Mårten Westberg, eldsjäl i området, hejar på en löpare på upploppet.
 ??  ?? NÖJD. Fredrik Montgomery, marknadsch­ef för Lidingölop­pet, säger att det här är deras lilla bidrag till integratio­nsarbetet.
NÖJD. Fredrik Montgomery, marknadsch­ef för Lidingölop­pet, säger att det här är deras lilla bidrag till integratio­nsarbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden