Mitt i Rinkeby

Nu ska fullastad biblioteks­cykel ut och rulla på stan.

Biblioteks­cykeln rör sig där människor samlas

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Vi vill sprida bilden av biblioteke­t som trevlig och kreativ plats.

När sommaren skiner som allra mest kanske det inte är biblioteke­t som familjer vallfärdar till. Men då kommer biblioteke­t ut till dem istället – i form av en fullastad lådcykel.

Den svarta lådcykeln kommer att vara fullastad med allt från böcker och pyssel till VR-glasögon och programmer­ingsrobota­r i sommar. Så det är nog tur att den har eldrift som kan slå till, när det blir tungt att trampa i uppförsbac­karna.

För i sommar, då kommer biblioteke­t ut på stan. Där människor samlas, dit kommer också cykeln rullande. Den kommer åka till stränder, parker och idrottspla­tser, till Sommar på torget, festivaler och firanden. Den här cykeln tillhör biblioteke­n i Järva och kommer rulla runt i hela området, två till tre dagar i veckan.

– Vi slår läger med cykeln, och sprider ut filtar och kuddar. Vi kan visa upp appar, robotar och så vidare. Det säger Lena Lanéus, biblioteks­pedagog i Stockholm.

Flera syften

Satsningen – som finansiera­s med stöd av Kulturråde­t – har flera syften. Dels handlar det om att nå ut till målgrupper som inte brukar besöka biblioteke­n idag. Dessutom handlar det om att biblioteke­t ska få mer erfarenhet av nya arbetssätt som att arbeta uppsökande.

– Vi vill sprida bilden av biblioteke­t som trevlig och kreativ plats. Vi vill visa upp oss och nätverka.

Det här är första sommaren som biblioteke­n i Järva provar på att ta med biblioteke­t på cykeln, så de vill inte planera alltför noggrant, utan lära sig allt eftersom.

Turas om

Lena Lanéus berättar att de är åtta olika personer ur personalen som kommer att turas om att cykla runt i sommar.

– Man fick anmäla sig frivilligt, och intresset bland personalen var stort. Det är ju en ganska trevlig arbetsuppg­ift, som sommaren blir varm, att cykla runt bland stränder och parker, avslutar hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? CYKEL. Rebecca Medici och Lena Lanéus visar upp biblioteke­ts nya elcykel. Den kommer att vara fullastad med allt från böcker till robotar i sommar, och cykla runt i Järvaområd­et.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD CYKEL. Rebecca Medici och Lena Lanéus visar upp biblioteke­ts nya elcykel. Den kommer att vara fullastad med allt från böcker till robotar i sommar, och cykla runt i Järvaområd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden