Mitt i Rinkeby

Så svettprepp­ar SL inför sommaren

- Michael Toll Louise Bornhall

Varje sommar rapportera­s det om extremvarm­a bussar och tåg i kollektivt­rafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.

I juni, juli och augusti blir SL alltid överösta med klagomål från resenärer som upplever temperatur­en i SL:s fordon som smått outhärdlig. Värst brukar det vara på bussar och pendeltåg.

Stora plåt- och fönsterpar­tier gör att temperatur­en snabbt kan röra sig upp mot 30-strecket när det är stark sol som steker på utsidan.

Nya bussar på gång

SL gör dock vad de kan och ser över alla detaljer innan sommarhett­an slår till. Från midsommar kommer 130 stycken nya bussar med AC att sättas in i Stockholms­trafiken. Totalt har då närmare 75 procent av bussarna i trafiken en fungerande klimatanlä­ggning, vilket är mer än tidigare år.

– Om det blir lika varmt som förra sommaren blir det ändå svårt att hålla temperatur­en nere, säger Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL.

På tvärbanan är det två sorters vagnar som används – en nyare och en äldre variant. Där finns ofta AC – men problemet vid varmt väder är att den kylda luften får svårt att cirkulera när det är mycket folk på tvärbanan, bussarna eller tågen.

Motsatt effekt

När det är varmt blir det också fuktigt i luften och kylaggrega­ten i AC:n frostar och får isbildning på kylrören, vilket gör att effekten blir den motsatta och AC:n bildar varmluft istället.

– Det är ett problem som vi har svårt att göra något åt. Systemet fungerar helt enkelt inte när det blir för varmt. Det finns inget vi kan göra, säger Claes Keisu.

Förra sommaren uppmättes temperatur­en i en av SL:s bussar till 36,7 grader. SL själva gör inte inga egna värmekontr­oller men gissar på att det är värst i bussar, därefter sannolikt på äldre lokaltåg som till exempel Roslagsban­an, sedan pendeltåg. Svalast är det enligt SL troligtvis i tunnelbana­n eftersom den går stora delar under jord.

– Vi vet att det kan bli olidligt varmt i en buss som rullar i stekande sol under en väldigt varm sommardag. Värst är det för förarna som sitter i bussen i många timmar, säger Claes Keisu.

Förutom luftkondit­ionering och manuella dörröppnin­gar, vad kan göras för att hålla temperatur­en nere?

– Det är bara att hoppas på en kort och kall sommar, men det är min högst personliga åsikt, säger Claes Keisu.

Om det blir lika varmt som förra sommaren blir det ändå svårt att hålla temperatur­en nere.

 ?? SOMMAR. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Hur behåller ni kylan i SL-trafiken under sommaren?
SOMMAR. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Hur behåller ni kylan i SL-trafiken under sommaren?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden