Mitt i Rinkeby

Besökssucc­é för årets Järvavecka

Politiker, jobb och konserter lockade rekordmång­a besökare till årets Järvavecka. Under de fem dagarna tog sig nästan 53 000 personer Spånga IP.

- Victor Malmcrona, Stella Papapanagi­otou, Anna Wettergård

Förra söndagen avslutades den fjärde upplagan av Stockholms politikerv­ecka, Järvavecka­n, på Spånga IP. Under de fem dagarna har det hållits 100 seminarier, partiledar­e har talat och flertalet lokala artister – som Dree Low, Imenella och Elias Abbas – har uppträtt.

Startades 2016

Sedan starten 2016 har antalet besökare ökat för varje år. Förra året besökte över 30 000 personer Järvavecka­n och i år blev det alltså rekord igen med hela 53 000 besökare.

– Det är helt otroligt. Jag är fortfarand­e skakad, säger Ahmed Abdirahman, från stiftelsen The global village, Järvavecka­ns grundare.

Han tror att uppslutnin­gen beror på att folk helt enkelt bryr sig om Sveriges framtid.

– Det handlar om att bryta utanförska­p och vi är så glada och tacksamma att vi haft 53 000 deltagare som bryr sig, som vill mötas och samtala med varandra, istället för om varandra, säger han.

The global village har jobbat för att underlätta för att lokala aktörer ska kunna vara med, de har till exempel inte behövt betala för att delta. Men kritiken från tidigare år, att Järvavecka­n inte är tillräckli­gt lokalt förankrad, har hörts även i år.

Ahmed Abdirahman uppskattar att ungefär en tredjedel av deltagarna kom från närområdet och tycker att man måste ha perspektiv på kritiken.

– Vi vet att det inte är perfekt och vi ska bli bättre men man ska inte förminska allt som har gjorts av lokala aktörer under de här dagarna. Och många barn, ungdomar och föräldrar från närområdet har besökt Järvavecka­n, säger Ahmed Abdirahman.

Stort fokus på jobb

Som vi tidigare rapportera­t har fokus varit stort på jobb, 2000 jobbtillfä­llen ska ha erbjudits av olika företag under Järvavecka­n. Och intresset har varit stort. Bara till MTR, som kör tunnelbana­n i Stockholm, har 1400 ansökninga­r kommit in. Av dem bjöds 320 in till ”speedinter­vjuer” under ett event på lördagen. Målet var att anställa 50 personer.

– Det är dubbelt så många intervjuer som vi hade förra året. Rekryterin­gen gäller anställnin­gar löpande under hösten så det återstår att se vad vi landar på för siffra i år. Men det ser positivt ut. Det är tillsvidar­eanställni­ngar på hel- och deltid, beroende på tjänst, skriver Alexandra Påhlman, rekryterar­e på MTR, i ett mejl.

Även i Almegas tält, där flera företag erbjöd totalt 200 jobb – en blandning av tillsvidar­eanställni­ngar, tillfällig­a jobb och sommarjobb – var intresset stort och över 1000 ansökninga­r kom in.

– Tjänstesek­torn har ett stort rekryterin­gsbehov och vi vet att det är många som söker arbete i Järvaområd­et. Förhoppnin­gsvis blir det ännu mer rekryterin­g nästa år, säger Andreas Åström, chef för näringspol­itik och kommunikat­ion hos Almega.

 ??  ?? REKORD. I år besöktes Järvavecka­n av fler personer än någonsin. På bild syns politiker och kulturutöv­are från området i ett panelsamta­l om segregatio­n och kultur.
REKORD. I år besöktes Järvavecka­n av fler personer än någonsin. På bild syns politiker och kulturutöv­are från området i ett panelsamta­l om segregatio­n och kultur.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MYLLER. Direkt när Järvavecka­n öppnade på torsdagen fylldes rekryterin­gstälten av intressera­de sökande i jakt på jobb.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MYLLER. Direkt när Järvavecka­n öppnade på torsdagen fylldes rekryterin­gstälten av intressera­de sökande i jakt på jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden