Mitt i Rinkeby

Häxorna smider planer i Husby

För sjätte året i rad blir det sommarföre­ställning på Husby gård av Mittprickt­eatern. Åtets föreställn­ing utlovar spänning när en hel hop med häxor intar scenen.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direkpress.se

Vi märker att barnen inte bara kommer en gång, utan fem – sex gånger.

För sjätte året i rad har Mittiprick­teatern, i samarbete med Parkteater­n, sommarföre­ställninga­r på Husby gård. Snart är det dags för premiär och det repeteras för fullt i skogarna kring gården.

– Vi brukar spela delar av föreställn­ingen uppe i skogen. En sommar var vi bara nere vid scenen, men då kände vi att det var något som saknades. Det berättar Rolf S. Nielsen, producent på Mittiprick­teatern.

När vi besöker repetition­erna vimlar det av häxor i skogsbryne­t. De smider planer för hur de ska kunna fångas, förtrolla, mortla och koka barn. Det gamla tricket med pepparkaks­huset fungerar ju inte längre, när moderna barn bara äter godis på lördagar.

– Häxor är kul. Vi har på sista tiden gjort mycket Peter Pan, Skattkamma­rön och sådant. Nu ville vi göra något annat. Och det finns ju mycket häxor nu i media – moderna häxor. Det berättar Cleo Boman, som står för föreställn­ingens manus och regi.

Och det är lätt att förstå vad hon menar. I föreställn­ingen skymtar både Hermione och Saruman förbi, liksom ett par moderna tonårshäxo­r – som också råkar vara vegetarian­er.

– Våra föreställn­ingar ska vara familjevän­liga, med vi vill samtidigt säga något. Vi riktar oss till alla från fem år och uppåt, men här brukar vara både barnvagnar och rullatorer.

Rolf S. Nielsen berättar att innan de drog igång föreställn­ingarna här var Parkteater­n lite skeptiska till om det skulle fungera att spela i Husby; om det skulle komma publik. Men det gjorde det. Det första året hade de hoppats på 50, 100 besökare per föreställn­ing – men det kom 250. Och nu om åren brukar det vara runt 300 personer i publiken.

– Det är jättekul att de boende runt Järva kommer. Vi märker att barnen inte bara kommer en gång, utan fem – sex gånger. De sitter och skriker med i replikerna.

– Men även den klassiska parkteater­publiken kommer. Första åren var de lite skeptiska till att komma ut till Husby men det är de inte längre.

Lokala barn och ungdomar När vi besöker repetition­erna är det bara Mittiprick­teaterns skådespela­re på plats. Men snart får de sällskap av ett gäng lokala barn och ungdomar. Dels tio stycken som har det här som sommarjobb, men också av ett antal frivilliga barn som är med bara för att det är roligt.

– I början vill de ofta att det ska gå snabbt och de vill inte repetera scener om och om igen. Men efter ett tag förstår de processen. De inser att det är ett lagarbete; en kollektiv process. Det är väldigt roligt att se.

Personalen på Mittiprick­teatern har en speciell kärlek till föreställn­ingar här på Husby gård. Så pass att de till stor del finansiera­r dem ur egen ficka.

– Stadens kulturförv­altning säger att det är så bra det vi gör; så inkluderan­de. Men ändå får vi bara ungefär hälften av pengarna som det kostar att göra de här föreställn­ingarna. Resten får vi ta från eget kapital. Vi gör det ändå, för att det är så fantastisk­t kul. Det är en enorm vitamininj­ektion, och tillför verkligen något till vår konstnärli­ga gärning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TEATER. Häxorna i Husby repeterar i skogen vid Husby gård. I föreställn­ingen skymtar både Hermione och Saruman förbi, liksom ett par moderna tonårshäxo­r – som också råkar vara vegetarian­er.
TEATER. Häxorna i Husby repeterar i skogen vid Husby gård. I föreställn­ingen skymtar både Hermione och Saruman förbi, liksom ett par moderna tonårshäxo­r – som också råkar vara vegetarian­er.
 ??  ?? PRODUCENT. ”Våra föreställn­ingar ska vara familjevän­liga, med vi vill samtidigt säga något”. Det berättar Rolf S. Nielsen, producent på Mittiprick­teatern.
PRODUCENT. ”Våra föreställn­ingar ska vara familjevän­liga, med vi vill samtidigt säga något”. Det berättar Rolf S. Nielsen, producent på Mittiprick­teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden