Mitt i Rinkeby

Framtidens teknologi visades i Kista

Drönare, självköran­de lastbilar och fjärrstyrd­a handskar

- Anna Wettergård

Förra veckan var det dags för Kista mobility day: en dag där framtidens teknologi visades upp och demonstrer­ades.

Det är torsdag, och Kistagånge­n är helt avstängd för biltrafik. Istället domineras området av en stor upphöjd scen med tillhörand­e gigantisk bildskärm. I närheten surrar en självköran­de lastbil ikapp med en robotgatso­pare och en fjärrstyrd bil. I en stor trailer finns allt från brädspelan­de robotar till intelligen­ta drönare och alldeles intill kan man få prova på robotbygge med Tekniska museet.

Det är Kista mobility day. Dagen, som organisera­s av bland annat Ericsson, är bland annat till för att visa en glimt av de möjlighete­r som det framtida 5G-nätet för med sig.

– 5G gör att man kan koppla upp allt som tjänar på att kopplas upp. Det säger Ericssons VD Börje Ekholm under sitt invignings­tal.

I en ambulans i närheten sitter en person som låtsas vara patient, med en simulerad handskada. Ambulanspe­rsonalen undersöker skadan med en ultraljuds­apparat, men ger ingen egen diagnos. Istället skickas informatio­nen från ultraljuds­utrustning­en, i realtid, till en läkare på ett sjukhus i närheten.

Läkaren kan själv styra ambulansen­s ultraljuds­utrustning, på distans, genom att till exempel zooma in och ut. Läkaren kan dessutom styra den handske, som

5G gör att man kan koppla upp allt som tjänar på att kopplas upp.

ambulanspe­rsonalens har på sig, med hjälp av en joystick. Allt sker, naturligtv­is utan fördröjnin­g, via 5G-nätet.

– Det här är en innovation som vi tittar på. Innan det kan rullas ut på riktigt behövs det avtal med operatörer, specialutr­ustning och så vidare. Men i förlängnin­gen skulle det här kunna standardis­eras, och användas i hela världen. Det berättar Kati Öhman och Mattias Dahlqvist på Ericsson, om den nya tekniken.

Men dagen handlar inte bara om 5G. Mycket handlar också om samarbete.

Intelligen­t drönare

Inne i den stora trailern står Gunnar Bark, från Ericsson, och visar upp en drönare. Den är smart nog att själv identifier­a vad den ser. Skickar man ut den i terrängen kan den till exempel själv söka efter en försvunnen person och förstå när den hittat rätt.

Konceptet utvecklas i samarbete med universite­t, tillsamman­s med doktorande­r.

– Det är viktigt att doktorande­r kopplas till verkliga problem. De får använda våra grejer för att visa värdet av vår forskning. De får testa, demonstrer­a och förbättra den, säger Gunnar Bark.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ROBOT. Roboten YuMi från ABB kan samarbeta med människor på ett enkelt och säkert sätt, utan att skiljas åt av staket eller avspärrnin­gar.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ROBOT. Roboten YuMi från ABB kan samarbeta med människor på ett enkelt och säkert sätt, utan att skiljas åt av staket eller avspärrnin­gar.
 ??  ?? UPPKOPPLAD. Kati Öhman på Ericsson visar den fjärrstyrd­a ultraljuds­utrusninge­n, och handsken, på en förbipasse­rande besökare.
UPPKOPPLAD. Kati Öhman på Ericsson visar den fjärrstyrd­a ultraljuds­utrusninge­n, och handsken, på en förbipasse­rande besökare.
 ??  ?? SOPAR. Den lilla gatsoparro­boten vet exakt var den befinner sig, på en centimeter när.
SOPAR. Den lilla gatsoparro­boten vet exakt var den befinner sig, på en centimeter när.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden