Mitt i Rinkeby

Förbättrad dialog med ny statistik

- FOTO: EVELINA HERTZ Stella Papapanagi­otou

Det pratas för mycket om människorn­a som bor i utsatta områden och för lite med dem, tycker Järvavecka­ns arrangör, stiftelsen The global village. Därförlät de göra två undersökni­ngar som de menar kan ta samtalet vidare.

Järvavecka­ns arrangör, stiftelsen The global village, släppte två rapporter under veckan. Den ena är gjord av analysföre­taget Novus och gjordes i år för tredje gången.

Här undersöks hur boende i de 61 områden i Sverige, som polisen klassar som utsatta, ser på en mängd frågor, till exempel hur man ser på sitt område och sina möjlighete­r till jobb.

– Vi kan aldrig represente­ra exakt alla i en panel. Men att sammanstäl­la 2000 röster ger en idé av hur människorn­a som bor i de här områdena tänker och känner, säger Ahmed Abdirahman.

Han tycker det är problemati­skt att det alltid är kriminalit­et som diskuteras när det handlar om utsatta områden.

– Det är viktigt, men inte den enda frågan. Novusunder­sökningen visar till exempel att fler i utsatta områden inte har hemförsäkr­ing och inget regelbunde­t sparande. Det saknas kunskap, säger Ahmed Abdirahman.

I rapporten framkommer också att 76 procent av de svarande kan tänka sig flytta till en annan kommun för att få ett jobb.

– Det är inte lata bidragstag­are som bor i de här områdena, folk är villiga och engagerade. Nu är det vårt ansvar att lyfta det här till politiker och myndighete­r, säger han.

”Vi är optimister”

Enligt undersökni­ngen ser boende i utsatta områden betydligt mer positivt på utveckling­en i sitt område de senaste fem åren, jämfört med allmänhete­n i stort.

– Ja, vi är ju optimister! Vi är förändring­sbenägna, många av oss har flytt över land och hav och har en tro på att det kan bli bättre, säger Ahmed Abrirahman. The global village har även låtit SCB ta fram statistik om arbetsliv, utbildning­s nivåer, boendesitu­ation och privatekon­omi i de utsatta områdena, en rapport de kallar Fakta för förändring.

– Vi har gjort de här undersökni­ngarna för att vi vill ha fakta på bordet som inte går att bestrida, så att vi vet var vi ska börja när vi diskuterar lösningar, säger Ahmed Abdirahman.

 ??  ?? FAKTA. Stiftelsen The global village, som med Ahmed Abdirahman i spetsen grundat Järvavecka­n, släppte två rapporter om Sveriges utsatta områden under Järvavecka­n.
FAKTA. Stiftelsen The global village, som med Ahmed Abdirahman i spetsen grundat Järvavecka­n, släppte två rapporter om Sveriges utsatta områden under Järvavecka­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden