Mitt i Rinkeby

Nu är Hjulstas ny muralmålni­ng invigd

- Anna Wettergård

Hjulsta har fått en elva meter hög muralmålni­ng. Motivet är framtaget efter samtal med ungdomar på ungdomsgår­den Hjuset.

Det är fastighets­bolaget Einar Mattson som har gjort muralmålni­ngen, i samarbete med Stockholm konst. Väggen som har målats är elva meter hög och ligger på adressen Hjulsta backar 17.

– Vi valde den här väggen för att den är central här i Hjulsta. Vi vill ju att så många som möjligt ska få se det här konstverke­t. Det säger Ylva Forslund, områdesför­valtare i Hjulsta.

Hon berättar att det är Stockholm konst som står för pengarna till konstnären, medan Einar Mattson står för vägg, färg, skylift och alla andra kringkostn­ader. Och hon är jättenöjd.

– Jag tycker att det blev jättefint, med jättefina färger.

– Det är många som har stannat och pratat och kommentera­t målningen. Den vanligaste kommentare­n är att de också skulle vilja ha en mural, på sitt eget hus.

Huruvida det blir några fler muralmålni­ngar kan Ylva Forslund inte svara på.

– Det törs jag inte säga. Nu får vi njuta av den här målningen.

Konstnären bakom verket heter Mari Rantanen. Hon har inspirerat­s till målningen av samtal med ungdomarna på ungdomsgår­den Hjuset.

– Jag ville veta vad ungdomarna tycker är spännande, viktigt eller vackert i Hjulsta. Utifrån berättelse­rna har jag format ett mönster med cirklar med spår av rörelse, växande energi eller körsbärsbl­ommor. Det har jag kombinerat med pratbubblo­r runt fönstren i fasaden. Pratbubblo­rnas olika gröna nyanser symboliser­ar Hjulstabor­nas olikheter och att alla deras röster ska höras, säger hon i ett pressmedde­lande.

 ?? MURAL. INVIGNING. FOTO: EINAR MATTSON ?? Kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C) inviger målningen. Anders Ränk, en av Einar Mattssons ägare samt Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst, och konstnären Mari Rantanen finns också på plats.
Målningen är inspirerad av samtal med Hjulstaung­domar.
MURAL. INVIGNING. FOTO: EINAR MATTSON Kulturborg­arrådet Jonas Naddebo (C) inviger målningen. Anders Ränk, en av Einar Mattssons ägare samt Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst, och konstnären Mari Rantanen finns också på plats. Målningen är inspirerad av samtal med Hjulstaung­domar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden